Neobični kućni ljubimac trebinjske porodice: Blavor u dvorištu već pet godina :: Semberija INFO ::

 

Neobični kućni ljubimac trebinjske porodice: Blavor u dvorištu već pet godina


TREBINjE - Porodica Dedijer iz trebinjskog naselja Hrupjela već pet godina u svom dvorištu ima neobičnog kućnog ljubimca - blavora, kojeg su se najprije svi bojali, a onda su ga počeli hraniti i zavoljeli ga.

Dedijeri kažu da se blavor u dvorištu pojavljuje u aprilu i tu ostaje sve do velikih preobraženjskih vrućina, kada jednostavno nestane. Od tada se rijetko kada pojavi do duboke jeseni, a onda ga, kao ni u zimskom periodu, niko nigdje nije vidio i niko ne zna gdje ode.

"Nikada ne bih ubio nijednog živog stvora, pa ni najotrovniju zmiju, a kamoli blavora. U našem selu kod Berkovića nikada ih nisu ubijali, jer bi nam stari govorili da se blavori ne ubijaju pošto se hrane zmijama, pa ni mi iz toga razloga nismo dirali našeg, da bismo ga kasnije zavoljeli i davali mu hranu. Tako već pet godina, ako se ne pojavi do kraja aprila, svi ukućani se brinu da mu se nije nešto desilo i budemo sretni kada ga ugledamo", kaže Momčilo Dedijer, koji se za ovog gmizavca najviše brine u porodici.

Budući da se odvajkada znalo da se blavori, osim zmijama, hrane i miševima, skakavcima i raznim insektima, Dedijeri su na kraju dvorišta počeli da svom blavoru ostavljaju mesne ostatke od svoje hrane koja bi sutradan bila pojedena, ali su, zbog sumnje da to pojedu psi ili mačke lutalice, napravili malo hranilište.

"Napravili smo mu mali kavez, u koji ostavljamo viršle i suhomesnate proizvode, koje sitnimo na male dijelove, jer smo jednom prilikom primijetili da sve proguta odjednom, pa je prošle godine jedno vrijeme hodao sav naduven. Iako nismo mogli znati da li je bio takav zato što je nešto ulovio, ili je progutao cijelu viršlu koju smo mu ostavili - mi mu od tada isjeckamo hranu jer se bojimo da se ne udavi", dodaje Dedijer.

On sam se nikada nije usudio da blavora uzme u ruku, mada mu nije neprijatno kada mu se mota oko nogu, ali, kako dodaje, njegov komšija Ljubiša Vico ga uzima u ruku u pokazuje ga komšijskoj djeci, pa sada za ovoga gmizavca zna cijeli komšiluk, a djeca mu donose hrane.

Iako je već pet godina u njihovom dvorištu, Dedijeri blavoru još nisu dali ime, ali ga djeca odavno zovu Dedijerov blavor.


Nezavisne novine