Šafran, začin nad začinima :: Semberija INFO ::

 

Šafran, začin nad začinima


Šafran - jača imunitet, smanjuje stres i topi kilograme

Šafran zovu "začin nad začinima" i to ne bez razloga - kažu da djeluje blagotvorno na više od 90 bolesti!

Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu  jedan kilogram začina košta najmanje 2.000 dolara (potrebno je više od 150.000 cvjetova koji se ručno beru).



Tajna ove „čudesne” biljke poznata je od davnina – njena upotreba seže od prije 5.000 godina. Za šafran se vezuje i niz zanimljivih legendi – koristila ga je Kleopatra za kupanje da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime je liječio svoje rane.

Dejstva šafrana poznata su odvajkada i u tradicionalnoj medicini, a iznad svega je sjajan izvor minerala i vitamina koji su ključni za opšte stanje organizma, jačaju imunitet i daju nam vitalnost i elan.

Poznato je i da šafran može da posluži kao jedna vrsta antidepresiva, te da smanji prve simptome anksioznosti i napada panike i podigne raspoloženje.

Zanimljivo je da se šafran koristi, kada je riječ o narodnoj medicini, za mršavljenje, kontrolu apetita i poboljšanje varenja, gde daje impresivne rezultate. Konzumiranje ovog začina s “aromom luksuza” može da vam pomogne da spriječite kompulsivno prejedanje ili nekontrolisano grickanje između obroka, a upravo je to često glavni uzrok nagomilanih kilograma.

Od nedavno, šafran je svima dostupan zahvaljujući preparatu za mršavljenje Saffranex. Ovaj prirodni dodatak ishrani pomoći će vam da se konačno riješite suvišnih kilograma, i to naročito na najkritičnijim mjestima – bokovima i stomaku.

​Srpska info