JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina - Anđela Kovačević: Mladi i budućnost :: Semberija INFO ::

 

JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina - Anđela Kovačević: Mladi i budućnost


Mladi i budućnost

Pitanje je koje nam se često nameće, a po svemu sudeći, možemo odgovoriti da mladi imaju viziju i želju za gradnjom svoje budućnosti u BiH. Ali, postavlja se novo pitanje: ,,Šta mladi očekuju od svoje domovine i da li im ona to može pružiti?''

Mladi očekuju od svoje države priliku da prave promjene, a najviše ih interesuju teme vezane za obrazovanje, zapošljavanje, aktuelnu situaciju u zemlji. Jedan od niza problema koji se ističe u našem obrazovnom sistemu je i nedostatak prakse i pretjerano naglašavanje teorijskog znanja, te je zato veliki broj mladih iskazao zahtjev za uvođenje prakse u obrazovnom sistemu, kako u visokom školstvu tako i u srednjoškolskom obrazovanju. 

Na pitanje ,,Predstavlja li mladima vjerska ili stranačka pripadnost barijere u saradnji'' odgovor nije potvrdan. "Mladima više nije toliko bitna nacionalnost već sigurnost i dobar život u BiH. Ko je odakle, koje je etničke pripadnosti i ''da li neko od nas'', generacije 90-tih, uopšte na to i ne gleda'' - su neke od izjava mladih.

Uzmimo u obzir da u BiH živi oko 700 000 mladih koji su uglavnom nezaposleni, nezadovoljni obrazovnim i zdravstvenim sistemom, koji ne dobijaju priliku za iskazivanjem, čiji se talenat ne nagrađuje. Govorimo o mladima koji se u ovoj zemlji ne osjećaju sigurno, ne vide perspektivu, budućnost, koji je mahom napuštaju.

U susret tome je rađena anketa na 1019 stanovnika BiH i doneseni su sljedeći rezultati: čak 90% smatra da nema budućnosti za omladinu u BiH, njih 5% smatra da budućnost ipak postoji, a 4% nema stav o tome. Ipak se određen broj studenata odvažio i pokušao da se izbori za dokument „Vizija mladih za budućnost BiH“.

Šta je „Vizija mladih za budućnost BiH“? „Vizija mladih za budućnost BiH“ radni je dokument na kojem rade članovi Youth Vision Group, studentkinje i studenti univerziteta iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara, ali i mlade političarke i političari iz cijele BiH, Federacije BiH i Republike Srpske. Konačan dokument biće predstavljen u februaru ove godine.

Dokument „Vizija mladih za budućnost BiH“ mladi će, kako je već najavljeno, predstaviti BiH političarima kao preporuke, tražiti konkretne korake i rješenja. Mnogobrojni studenti se bore upravo za ovo, a da li će uroditi plodom, ostaje nam da prepustimo vremenu, ali ipak, mnogi mladi će barem na kraju svega moći da kažu da nisu prepustili stvari slučaju i da su se borili i pokušali ostati u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.  

 
Anđela Kovačević 
JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina,  III-8, smjer farmaceutski tehničar