Poljoprivredna i medicinska škola - Marko Dragičević: Mladi i budućnost


Mladi i budućnost
           
Dolaskom na svijet svakog novog života, počinju roditeljske brige o njemu. Uz pregršt lijepih želja za svoje dijete, uvijek se nameće pitanje i kako ga sačuvati od svih stranputica koje nas okružuju. Možda nikada nije bilo teže vaspitati djecu nego što je to danas. Šta reći mladom čovjeku o pravim ljudskim vrijednostima, kada živimo u vremenu kada preovladavaju neke druge vrijednosti?

Mladima je potrebno da imaju idole u velikim naučnicima, pjesnicima, ostvarenim stručnjacima iz različitih oblasti. Međutim, savremena tehnološka dostignuća plasiraju neke nove vrijednosti u vidu rijaliti „zvijezda“, polugolih pjevačica i svega onoga što bi za normalno vaspitanje bili poroci. Kako sada mlad čovjek, koji je iz djetinjstva ponio savjete da se vrijednim radom stiže do visokih ciljeva, da shvati kako to da su na čelnim pozicijama u društvu ljudi sa završenim večernjim fakultetima, koji nisu nikada zagrijali stolicu i pokazali svoje mukom stečeno znanje?

Šta da bude motiv đaku generacije da nastavi školovanje na nekom teškom fakultetu na kome ga čeka bezbroj neprospavanih noći, kako bi u zadatim rokovima položio sve ispite kada vidi sebi slične mlade i vrijedne ljude kako postaju samo broj na evidenciji nezaposlenih?

Da li je budućnost za ove generacije u političkim partijama, jer je to jedan od puteva do dugo čekanog posla, ili će na toj životnoj rasksnici uspješan, mladi čovjek odabrati put u nepoznato, daleko od rodne zemlje, gdje će među nekim stranim ljudima uspjeti da pokaže svoje znanje i da ga neko zbog znanja vrednuje? Teška su ovo pitanja, a odgovori još teži.

Koliko će mladih odabrati prečice do boljeg života, a koliko će ostati na putu rada do uspjeha, pokazaće vrijeme pred nama. Ne treba gubiti nadu da će ponovo prave vrijednosti biti cijenjene i vrednovane i da će ove generacije mladih upravo pokazati da se može biti srećan i uspješan u našoj zemlji.
 
Marko Dragičević                                                                                                                            
JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina, smjer medicinski tehničar, ​III-6