Gimnazija Filip Višnjić - Lana Ćato: Mladi i budućnost :: Semberija INFO ::

 

Gimnazija Filip Višnjić - Lana Ćato: Mladi i budućnost


Postoji li budućnost za mlade? Da li naša država pruža mogućnost  i sigurnost za njih? To su samo neka od pitanja često postavljena na ovu temu i koja vrijedi uzeti u obzir.

Povodom Svjetskog dana mladih  odlučili smo da posjetimo neke od obrazovnih ustanova, kako srednjih tako i osnovnih. Svakoga od nas zanima razmišljanje mladih, pogled na svijet, okruženje i planovi za budućnost. Trebalo bi da budemo svjesni činjenice da smo okruženi izuzetno pametnim, vrijednim i ambicioznim učenicima i studentima. Razgovarali smo sa učenicom bijeljinske gimnazije koja nam je istakla neke svoje planove za budućnost.

N: Da li smatraš da u našoj okolini još uvijek postoje vrijedni i radni mladi ljudi i da li su naše škole zaista kvalitetne?

Učenica: Svakako da postoje. Nažalost, neki od njih nemaju dovoljno hrabrosti da to pokažu ili prosto nemaju dovoljno veliku  ambiciju ka nečemu. Kada nešto volite, to za vas nije nemoguće.

N: Gajiš li ti ljubav ka nekoj nauci? Planiraš li svoju budućnost i vjeruješ li u sebe?

Učenica: Naravno. Kao učenica ove škole izložena sam svakodnevnom ,,upijanju“ opšteg znanja. Smatram gimnaziju školom koja pruža mnogo mogućnosti. Za sada, moja ljubav je arhitektura.

Na osnovu našeg istraživanja  i razgovora sa učenicima, zaključili smo da su oni sve više zainteresovani za računare i informacione tehnologije. Za njih ovo zanimanje predstavlja svjetliju budućnost i nadu u bolje sutra. O tome su nam dosta rekli maturanti ovih ustanova.

Naša današnjica preplavljena je medijskim „trovanjem“ mladih i lošim primjerima. Oni su ti koji treba da se izbore protiv toga i dozvole da pobijedi njihova mudrija strana.

Kao najveći problem i opasnost našoj državi i regionu prijeti masovno iseljavanje u zemlje zapadne Evrope. Ta pojava je postala svakodnevica u našem društvu i intenzivnija je iz dana u dan. To je samo jedan od razloga zašto treba  da inspirišemo mlade da ostanu u svojoj zemlji i u njoj grade budućnost; baš kao što kaže naš veliki pjesnik Aleksa Šantić.

Lana Ćato
JU Gimnazija „Filip Višnjić“,  I-2