Ekonomska škola Bijeljina - Vanja Petrović: Mladi i budućnost :: Semberija INFO ::

 

Ekonomska škola Bijeljina - Vanja Petrović: Mladi i budućnost


Вања Петровић
Svet ostaje na mladima. Ali, postavlja se jedno pitanje: "Da li su mladi spremni da nose budućnost ovog poluuništenog sveta na svojim leđima?"

Generacija koju nazivamo decom odrastaju u vremenu prevazilaženja nacionalizma i rasizma. Uz određen broj izuzetaka, deca su od malena učena poštovanju, kako svojih, tako i drugih običaja i načina doživljavanja sveta oko sebe. Obraz i poštovanje su uvek na prvom mestu.

Demokratija je predmet koji je u sistemu obrazovanja podario istoj toj deci šansu da se upoznaju sa svojim obavezama i pravima. Zbog upoznavanja svojih prava veoma rano stiču svoje ja i to nije mana. Samouverenost i samopoštovanje su put do uspeha.

U današnje vreme, svi se krećemo u mediokritetu koji je zakucao granice naših mogućnosti. Mladi svojim znanjem stečenim kako u školskim klupama, tako i van škole, u svojim privatnim životima, bore se da sruše granice koje zadržavaju dečiju kreativnost.

Mi smo pisci naših života, svaka stranica je nova mogućnost, nova pobeda i novi dan. Od svega toga nastaje knjiga koja nas čini velikim i slavnim. Knjiga sa debelim koricama i velikim nazivom „Budućnost“. Smatram da možemo učiniti mnogo više od onoga što je očekivano. Samim tim što su naše potrebe veće, mi težimo ka tome da renoviramo i ulepšamo postavljene životne standarde.

Pokušavamo stvoriti budućnost koja počiva na krhotinama rata, naroda koji pati i donosi pogrešne odluke potkupljeni obećanjima i sitnicama, potkupljena sopstvenim nadama i snovima ne gledajući na veličinu posledica. Osuđujete mlade zbog nezainteresovanosti za budućnost, a niste se pitali šta se dešava sa mladih kada se njihove ideje okarakterišu kao nezrele i neosnovane.

Mladi traže istinu u svetu, šansu da svet dožive na svoj, jedinstven način. Mladi odlaze  u potrazi za boljim životom. Lete za svojim snovima u nadi da jednoga dana snovi postanu stvarnost. Nama je potrebna šansa da pokažemo i dokažemo odraslima da prilika nije samo ono sto je postavljeno, da svoje prilike možemo da izgradimo sami. Imamo sposobnost da dižemo iz pepela i stvaramo svet od temelja. Naša budućnost je samo u našim rukama.
 
Vanja Petrović
Ekonomska škola Bijeljina II5