JU GIMNAZIJA FILIP VIŠNjIĆ: OGLEDNO MATEMATIČKO ODJELjENjE :: Semberija INFO ::

 

JU GIMNAZIJA FILIP VIŠNjIĆ: OGLEDNO MATEMATIČKO ODJELjENjE


JU Gimnazija ,,Filip Višnjićʼʼ iz Bijeljine dobila je saglasnost od Ministarstva prosvjete i kulture RS da, od školske 2020/21. godine, može da upiše jedno OGLEDNO MATEMATIČKO odjeljenje po uzoru na takva odjeljenja Matematičke gimnazije iz Beograda. 


 
Zašto matematičko odjeljenje?
 
U proteklih nekoliko godina mi smo upisivali učenike u tri smjera: opšti, društveno-jezički i računarsko-informatički. Svjesni da se svijet oko nas mijenja i da treba da pratimo trendove u skoro svakom pogledu, nama je trebao iskorak, nova ideja za novi vijek Gimnazije. Našli smo je u našim divnim učenicima, takmičarima iz prirodnih nauka, i njihovim profesorima (mentorima) na čije smo rezultate itekako ponosni. Ono što njima nedostaje jeste više rada iz predmeta koje vole: matematika, fizika i računarstvo i informatika.
 
Naša škola je godinama unazad bila rasadnik talenata iz prirodnih nauka, koji su zajedno sa svojim profesorima učestvovali na mnogim regionalnim i republičkim takmičenjima i osvajali neka od prva tri mjesta. Bili su tu, između ostalih, Vladan Lazarević, Srđan Bišanović, Stefan Minić, Tanja Milićević, Nataša Rosić, Mitar Bursać,  Dejan Bogdanović, Jelena Lazić, Dragan Marković, Dejan Pejić, Jovan Katanić, Milica Puhalo, Ivana Pijetlović.
 
Mišljenje profesora prirodnih nauka koji predaju đacima takmičarima u opštem smjeru je da njima nedostaje određen fond sati dodatne nastave i pripreme za takmičenje. Nedostaje nam i kontakt sa profesorima sa fakulteta koje drugi učenici imaju u većim sredinama. Takođe, nerazumijevanje profesora drugih predmeta dovodi do toga da ti učenici imaju manje vremena da se posvete rješavanju zadataka iz matematike, fizike i računarstva i informatike.


 
Jedan od prvih pokazatelja da postoji mogućnost za formiranje jednog ovakvog odjeljenja, jeste organizovanje ,,Ljetnje škole mladih matematičaraʼʼ u našoj školi od 19. do 23. maja 2017.g. koju je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske g. Dane Malešević. Od tada, kroz ovu školu, svake godine prođe tridesetak učenika iz cijele Republike Srpske koji su imali priliku da prisustvuju predavanjima i radionicama eminentnih profesora matematike i fizike sa univerziteta u Beogradu, Istočnom Sarajevu i Banja Luci. Rad u malim grupama je tim učenicima pokazao novi način sticanja znanja, a nama potvrdio da je takav rad jedini moguć za napredovanje.
 
Cilj obrazovanja i vaspitanja u matematičkom odjeljenju je da se putem sticanja funkcionalnih znanja, ovladavanja vještinama, formiranja stavova i vrijednosti, u okviru predviđenih nastavnih predmeta, obezbijedi:
 
  • pun intelektualni, emocionalni, socijalni, moralni i fizički razvoj učenika u skladu sa njihovim sposobnostima,  potrebama, interesovanjima;
  • unapređivanje jezičke, umjetničke, kulturne, naučne, tehničke i posebno  matematičke i informatičke pismenosti, što je neophodno za nastavak obrazovanja i profesionalni razvoj;
  • podrška razvoju međupredmetnih kompetencija.
 
Broj učenika i kabinet
 
Naš prijedlog je da broj učenika u ovom odjeljenju ne prelazi 16, kako bi se mogle formirati grupe za dodatnu nastavu i pripreme za takmičenje. Takođe, plan je da ovo odjeljenje ima svoj kabinet sa neophodnim nastavnim sredstvima potrebnim za realizaciju nastave.
 
Nastavni plan i program
 
Svjesni da u gimnazijskim smjerovima nema matematičkog odjeljenja, Ministarstvo je predložilo  da se nastavni plan i program za eksperimentalnono matematičko odjeljenje formira na osnovu: nastavnog plana i programa Matematičke gimnazije:
 
- predmeti u I razredu: srpski jezik i književnost, engleski jezik, istorija, geografija, fizičko vsapitanje, hemija, analiza sa algebrom, geometrija, fizika, računarstvo i informatika, veronauka/kultura religija.
                       
Udžbenici
 
U nastavi bi se koristili udžbenici koji se koriste u Matematičkoj gimnaziji u Srbiji.
 
Na osnovu svega navedenog smatramo da su sve novine koje se uvode poželjne i da će koristiti, kako učenicima, tako i nastavi u cjelini. Takođe, učenici koji bi pohađali ovo odjeljenje, stekli bi više znanja iz prirodnih nauka čime bi im se otvorilo više mogućnosti u pogledu daljeg školovanja i razvijanja. Za učenike iz drugih gradova smještaj je obezbijeđen u Domu učenika u Bijeljini.
 
Dobrodošli su svi učenici koji žele da
svoje potencijale razvijaju na pravi način!
 
Budi i ti gimnazijalac!
 
DIREKTOR: Vladimir Šavija