NAJAVA: Izložba "Bolnica Stobart, Kragujevac 1915", autorke Tatjane Janković


Nakon gostovanja u više srpskih gradova, izložba Narodne biblioteke iz Kragujevca "Bolnica Stobart, Kragujevac 1915", autorke Tatjane Janković, koja govori o britanskim bolničarkama u Velikom ratu, biće organizovana u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" Bijeljina u petak 28. februara u 15 časova u maloj sali biblioteke.

Krajem 1915. godine u Kragujevac iz Velike Britanije stigla je humanitarno–medicinska ekspedicija koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart. Organizovana grupa od 45 članova, medicinskog osoblja i volontera, putovala je od Londona do Kragujevca skoro mesec dana. Kroz bolnicu Stobart za šest meseci prošlo je oko 20.000 pacijenata.

Svedočanstvo o bolnici ostavila je sama Mejbel Stobart u knjizi objavljenoj već 1916. godine pod nazivom „Plameni mač u Srbiji i drugde“. U Londonu su tokom 1915. i 1916. godine objavljene još tri knjige članica misije Stobart.Ova svedočanstva se na srpskom jeziku prvi put pojavljuju u okviru knjige „Bolnica Stobart“, a njihovi odabrani segmenti čine tekstualni deo ove izložbe.

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina