TAKMIČENjE UČENIKA: PREGRŠT NAGRADA MLADIM TALENTIMA


Proglašenje  pobjednika u recitovanju i besjedništvu, te pobjednika literarnog konkursa, održano je u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“, sedmog novembra, pretposljednjeg dana 26. ,,Višnjićevih dana“. Ove godine je 86 recitatora i besjednika sa područja grada Bijeljine i opštine Ugljevik učestvovalo na takmičenju. Oni su pred žirijem i uz pažnju i podršku jedni drugima, sjajno predstavili škole iz kojih dolaze, ali i svoj rad i talent. Žiri nije imao nimalo lak zadatak, prilikom ocjenjivanja takmičara, kažu, odlučivale su nijanse.
- Svi oni koji su govorili uložili su dosta truda, imaju smisla, imaju talenta i treba to njegovati, izjavila je predsjednica žirija u kategoriji recitatora i besjednika profesorica u penziji Ivanka Ranković.

U grupi najmlađih takmičara, učenika od prvog do petog razreda, prvo mjesto osvojila je Valentina Laketić, učenica četvrtog  razreda OŠ ,,Petar Kočić“ Brodac, drugoplasirana je  Zorana Zelenović, učenica petog razreda OŠ ,,Dvorovi“ iz Dvorova, a trećeplasirama je  Milica Malinović, učenica petog razreda OŠ ,,Vuk Karadžić“ Bijeljina.
 
U kategoriji u kojoj su se takmičili učenici od šestog do devetog razreda, prvo mjesto osvojila je Anastasija Gogić, učenica devetog razreda OŠ ,,Knez Ivo od Semberije“, na drugom mjestu je Andrea Lazarević, učenica  šestog razreda OŠ ,,Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske, a treće mjesto dijele Ognjen Gajić, učenik sedmog  razreda OŠ ,,Sveti Sava“ Crnjelovo i Marija Stevanović, učenica osmog razreda OŠ ,,Stevan Nemanja“ Gornji Dragaljevac, Područna škola Vršani. 
 
Najbolja među besjednicima je Zorica Mrkaljević, učenica sedmog razreda OŠ ,,Meša Selimović“ iz Janje, drugo mjesto pripalo je Marijani Nikolić, učenici devetog razreda OŠ ,, Knez Ivo od Semberije“, a na trećem mjestu je Mira Krkeljaš, učenica osmog razreda OŠ ,,Dvorovi“ iz Dvorova. 

U kategoriji u kojoj su se takmičili srednjoškolci, najbolji u recitovanju je Đorđe Despotović, učenik četvrtog razreda Gimnazije ,,Filip Višnjić“, drugoplasirani je Marko Ristić, učeni prvog razreda Gimnazije ,,Filip Višnjić“, a na diobi trećeg mjesta su Dragana Barbu, učenica prvog razreda Ekonomske škole i Ivana Babić, učenica trećeg razreda SŠC ,,Mihajlo Petrović Alas“ Ugljevik. U takmičenju srednjoškolaca u besjedništvu, na slobodnu temu, prvo mjesto osvojila je Gordana Petrović, učenica prvog razreda Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“, na drugom mjestu je Anja Đokić, učenica drugog razreda Poljoprivredne i medicinske škole, a treće mjesto osvojila je Ivana Pijetlović, učenica četvrtog razreda Gimnazije ,,Filip Višnjić“.

Stručna komisija za ocjenu literarnih radova prispjelih na literarni konkurs raspisan u okviru 26. ,,Višnjićevih dana“,  ocijenila je da je u kategoriji radova učenika osnovnih škola najbolji rad napisala Teodora Protić, učenica osmog razreda OŠ ,,Dvorovi“ iz Dvorova, drugoplasirana je Maja Radić, učenica devetog razreda OŠ ,,Meša Selimović“ iz Janje, dok je treća nagrada pripala Jovani Ivković, učenici osmog razreda OŠ ,,Petar Kočić“ Brodac i Đorđu Iliću, učeniku devetog razreda OŠ ,,Aleksa Šantić“ Ugljevik. 

U kategoriji radova učenika srednjih škola ove godine dodijeljene su samo dvije nagrade. Pripale su Slađani Lukić, učenici četvrtog razreda Gimnazije ,,Filip Višnjić“ i Milanu Kačareviću, učeniku prvog razreda Tehničke škole ,,Mihajlo Pupin“- oboma je pripala druga nagrada.

- Iskreno vam čestitam i želim nove uspjehe u književnom stvaralaštvu, poručio je predsjednik stručne komisije prof. dr Cvijetin Ristanović zahvalivši upravama školama i nastavnicima srpskog jezika koji su motivisali učenike da učestvuju na ovom takmičenju.

Portal Semberija INFO/ M. Rešidović
​Foto - B. Milošević