FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI, SJAJ HOLIVUDSKIH ZVIJEZDA, POLANSKI FAVORIT ZA ZLATNOG LAVA


Foto: Wikipedia / Wikipedia
Jedan od najglamuroznijih i najprestižnijih praznika “pokretnih slika” u svijetu, filmski festival u Veneciji, svečano je otvoren u srijedu porodičnom dramom “Istina” reditelja Hirokazua Kore-eda. To je i prvi film koji je proslavljeni japanski sineasta snimio van svoje zemlje, a glavne uloge igraju Katrin Denev, Žilijet Binoš i Itan Houk.
 
Crvenim tepihom na Lidu, pored old star ekipe ovog filma, prošle su i druge megazvijezde svjetske kinematografije – veliki španski reditelj Pedro Almodovar, ovogodišnji laureat nagrade “Zlatni lav” za životno djelo, Bred Pit koji će u Veneciji predstaviti naučno-fantastični film “Ada Astra”, zajedno sa nagrađivanim reditelja Džejmsom Grejom. Na 76. Mostri je i Robert de Niro, ikona holivudskog filma, koji je stigao sa “Džokerom”, reditelja Toda Filipsa, pričom koja istražuje korjene čuvenog protivnika Betmena, a u njegovom društvu je i Joakin Finiks, koji takođe igra u ovom filmu.
 
Tu su i zvijezde Meril Strip, Geri Oldman i Antonio Banderas, zajedno sa rediteljem Stivenom Soderbergom, u čijem trileru The Laundromat o aferi panamskih dokumenata igraju glavne uloge.
 
 
Veliku pažnju italijanskih medija još prije dolaska na Lido dobili su Džoni Dep i Robert Patinson, koji igraju glavne uloge u filmu “Čekajući varvare”, snimljenom po romanu južnoafričkog pisca JM Koecea o useljavanju i rasizmu, kao i Skarlet Johanson, koja igra glavnu junakinju u poluautobiografskoj drami “Priča o braku” Noe Bombaša.
 
U trci za Zlatnog lava 76. Mostre je i jedan od najvećih filmskih autora 20. vijeka, Roman Polanski, koji je, prema pisanju italijanskih medija, već sada glavni favorit za ovu nagradu. Polanski ulazi u trku sa istorijskom dramom “Optužujem”, inspirisanom čuvenom aferom Drajfus s kraja 19. i početkom 20. vijeka, i istoimenim pismom slavnog pisca Emila Zole, u kojem je tadašnjeg francuskog predsjednika i njegovu vlast optužio za antisemitizam.
 
Glavnog junaka igra francuski oskarovac Žan Dužarden, koji će na Lidu predstaviti ovaj triler, ali je, uprkos pozivu direktora festivala Alberta Barbera, još uvijek neizvjesno da li će se i Polanski prošetati crvenim festivalskim tepihom.
 
(Tanjug, Večernje novosti)