Danas su sveti Kozma i Damjan :: Semberija INFO ::

 

Danas su sveti Kozma i Damjan


Srpska pravoslavna crkva obilježava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljekarske profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa ,,radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi", pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici. "Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar iscjeljenja i darovaše zdravlje i dušama i tijelima liječeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Ovaj današnji praznik slavi i bijeljinska bolnica koja i nosi ime po ovim svetiteljima.

Prema programu obilježavanja u 9 časova i 30 minuta je liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla. U 13  časova je lomljenje slavskog kolača u prostorijama bolnice. Svečani čin lomljenja slavskog kolača obaviće Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije. 

Kako je zapisano Kozma je ,,ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".

Svetitelji su, ipak, sahranjeni jedan pored drugoga u mjestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovijekovnoj odjeći, s kovčežićima u kojima su nosili lijekove.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

OBIČAJI

U narodu postoji vjerovanje da na ovaj praznik treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje, ali i da je dobro raditi teške fizičke poslove i da bez prijeke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Kako su Kozma i Damjan cijelog života iscjeljivali bolesne, vlada vjerovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje.