Kinoskop program 28. Sarajevo Film Festivala :: Semberija INFO ::

 

Kinoskop program 28. Sarajevo Film Festivala


Sarajevo Film Festival najavljuje ovogodišnji program Kinoskop. U programu će biti 18 filmova, od kojih šest pripada sekciji Kinoskop Sureal.

"Kinoskop je program koji posebnu pažnju posvećuje novonastalim talentima i novim trendovima u savremenoj kinematografiji iz cijelog svijeta, osim filmova iz zemalja koje ispunjavaju uslove za takmičenje. Ove godine, deset od 18 filmova su debitantski filmovi. Svi filmovi dijele bitnost i raznolikost u svom filmskom jeziku. Ova godina je posebna u smislu da se filmovi koje smo selektirali mogu staviti u dijalog jedni s drugima. Mi zapravo ne tražimo filmove sa specifičnim temama, ali jednom kada je izbor finaliziran volimo da nađemo neke tematske niti. Prošle godine nekoliko filmova Kinoskop programa je istraživalo porodične veze. Ove godine u programu su mnogi filmovi o gubitku", kažu Matilda Henrot i Alesandro Raja, selektori programa Kinoskop.

Prodaja ulaznica za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u Glavnom Boks ofisu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24), počinje sutra, 8. augusta u 10 sati. Ulaznice za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala su u prodaji i onlajn putem, a mogu se kupiti na tickets.sff.ba ili putem veb stranice Sarajevo Film Festivala www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica Unikredit Masterkard® karticama putem onlajn platforme ostvarujete 30 posto popusta.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine, a sve informacije u vezi sa festivalom možete pratiti u programima BHRT-a.

KINOSCOPE PROGRAM 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

ALKARAS
Španija, Italija, 2022, 120 min.
Režija: Karla Simon
Uloge: Jordi Pujol Dolcet, Ana Otin, Xenia Roset, Albert Boš, Anet Jounou, Josep Abad, Montse Oro, Karles Kabos, Berta Pipo
Otkako znaju za sebe, članovi porodice Sole svako ljeto provode berući breskve u svome voćnjaku u malom španjolskom selu Alkaras. Ali ovogodišnja berba mogla bi im biti posljednja jer im prijeti deložacija. Prema novim planovima koji izazivaju razdor u inače bliskoj porodici, stabla breskve trebala bi biti posječena da bi se na njihovom mjestu postavili solarni paneli. Po prvi put, članovi porodice suočavaju se sa nesigurnom budućnošću i prijetnjom da izgube više od doma.

BLIZU 
Belgija, Francuska, Nizozemska, 2022, 105 min.
Režija: Lukas Dont
Uloge: Eden Dambrine, Gustav De Vele, Emili Dekviene, Lea Druker, Kevin Jansens
Intenzivno prijateljstvo trinaestogodišnjih dječaka Lea i Remija iznenada se prekida. U nastojanju da shvati zašto se to dogodilo, Leo se obraća Remijevoj majci Sofi. BLIZU je film o prijateljstvu i odgovornosti.

LjUBAVNA VATRA
Sjedinjene Američke Države, 2021, 93 min.
Režija: Sara Dosa
Neustrašivi francuski naučnici Katia i Maurice Kraft posvetili su život razotkrivanju misterije vulkana, lutajući širom svijeta u potrazi za vatrom i u procesu stvarajući neke od najspektakularnijih snimaka i fotografija planete Zemlje. Viđen objektivom ovoga para, film ljUBAVNA VATRA intimna je i fascinantna vizuelna romansa koja propituje način na koji je njihova zajednička strast omogućila pionirska istraživanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga vijeka koja su pomogla da se spasu životi, ali u konačnici uzrokovala i njihovu smrt. Ovaj lirični arhivski kolaž, izvučen iz stotina sati videomaterijala i fotografija Krafftovih, pokazuje humor, bliskost i neutaživu radoznalost koji su bili integralni dio njihovog partnerstva i zaslužni su za njihovu zaostavštinu koja je zauvijek izmijenila naše shvatanje prirode.

LjUBAVNI PAS
Poljska, Meksiko, Sjedinjene Američke Države, 2022, 84 min.
Režija: Bjanka Lukas
Uloge: Džon Diks, TJ Tarver, Beka Begnaud, Korine Bordelon, Bruk Kil Bulok, Erni Šefer
Nakon što završi sa radom na naftnoj bušotini u Teksasu, Džon se vraća u rodni grad u Misisipiju, gdje će se suočiti ne samo sa potisnutom traumom već i sa društvom koje oplakuje umiruće američke mitove.

NAJGORI
Francuska, 2022, 99 min.
Režija: Lise Akoka, Romane Gueret
Uloge: Malori Vnekue, Timeo Mahaut, Johan Heldenberg, Loic Peh, Melina Vanderplanke, Ester Arhambault, Matias Jakvin, Angelik Gernez, Dominik Frot, Remy Kami, Fransoa Kreton, Karima Amarouh
U gradiću Pikaso, predgrađu lučkog grada Bolonja-Sur-Mer na sjeveru Francuske, snimat će se film. Četvero lokalnih tinejdžera – Lili, Rijan, Maylis i Jesy – prolaze na audiciji za uloge u filmu. Svi u njihovom susjedstvu su iznenađeni i pitaju se zašto su filmadžije birale samo "najgore"?

NEMIRI NA OSTRVIMA
Francuska, Španija, Njemačka, Portugal, 2022, 162 min.
Režija: Albert Sera
Uloge: Benoit Magimel, Pahoa Mahagafanau, Mark Susini, Matahi Pambrun, Aleksandre Melo, Sergi Lopez, Montse Triola
Na otoku Tahitiju u Francuskoj Polineziji, visoki republički komesar i zvaničnik francuske vlade DE ROLER proračunat je čovjek besprijekornih manira. njegova donekle široka percepcija vlastite uloge navodi ga da navigira kroz visoke ešalone "establišmenta", kao i mutna okupljališta gdje se druži s lokalnim stanovništvom. Naročito nakon što su se počele širiti uporne glasine o ukazanju podmornice, čije sablasno prisustvo možda nagovještava povratak francuskih nuklearnih testova.

OGRTAČ OD DRAGULjA 
Meksiko, Argentina, Sjedinjene Američke Države, 2022, 117 min.
Režija: Natalia Lopez Galardo
Uloge: Nailea Norvind, Antonia Olivares, Aida Roa, Huan Daniel Garsia Trevino, Sherlin Zavala Diaz, Balam Toledo
Usred tihog razvoda, Isabel sa svoje dvoje djece napušta grad i odlazi u napuštenu seosku kuću u vlasništvu njene porodice. Uskoro otkriva da je María, sestra njene domaćice, nestala. Kada Isabel domaćici ponudi pomoć, između dvije žene uspostavlja se prešutni pakt da pronađu nestalu Mariju. U međuvremenu, Roberta, policijska zapovjednica zadužena za istragu, pokušava izvući svoga sina iz kandži kartela. Seoski kraj pun je opasnosti i nedoumica, ali bez obzira na okolnosti, odlučnost se ne povlači u susretu sa sudbinom.

POD STABLIMA SMOKVE 
Tunis, Francuska, Švicarska, Njemačka, Katar, 2022, 92 min. 
Režija: Erige Sehiri 
Uloge: Fide Fdhili, Feten Fdhili, Ameni Fdhili, Samar Sifi, Leila Ouhebi, Hneja Ben Elhedi Sbahi, Gaith Mendasi, Abdelhak Mrabti, Fedi Ben Achour, Firas Amri
U hladu smokvinog drveća formira se snažna veza među mladim sezonskim najamskim radnicima. Kroz flertovanje, međusobnu privlačnost i odbijanje, mladi muškarac i žena osjećaju snažnu povezanost dok se trude da se međusobno upoznaju i shvate.

POSLIJE SUNČANjA
Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2022, 98 min.
Režija: Šarlota Vels
Uloge: Paul Meskal, Frenki Corio, Selia Rovlson-Hal
Sofi se prisjeća zajedničke radosti i vlastite melanholije odmora koji je provela s ocem prije dvadeset godina. Uspomene, stvarne i izmaštane, popunjavaju praznine u snimcima mini DV kamere, dok Sofi u glavi pokušava pomiriti ono što je znala o svome ocu s onim što joj o njemu nije bilo poznato.

RATNI PONI 
Sjedinjene Američke Države, 2022, 114 min.
Režija: Gina Gamell, Rilej Keough
Uloge: Jojo Baptis Vajting, Ladainian Tunder, Džesi Smokel, Vilma Kolhof, Iona Red Bear
RATNI PONI prati isprepletene priče dva mlada muškarca iz plemena Oglala Lakota koji odrastaju u Pine Ridge rezervatu. Sve što dvadesettrogodišnji Bil želi je da postigne nešto u životu. Odlučan je da ostvari američki san, bilo tako što će raditi kao dostavljač ili kao uzgajivač pudlica. U međuvremenu, dvanaestogodišnji Mato ne može dočekati da odraste i očajnički žudi za pohvalom svog mladog oca. Kada serija impulsivnih odluka preokrene Matov život naglavačke, on shvata da nije u stanju izaći na kraj sa teškim izazovima svijeta odraslih. Povezani zajedničkom borbom da se uklope i osjete pripadnost, dva mlada muškarca bore se sa pitanjima identiteta, porodice i gubitka dok prelaze svoj jedinstveni put prema odrastanju.

SANjAM ELEKTRIČNE SNOVE
Belgija, Francuska, Kostarika, 2022, 110 min.
Režija: Valentina Maurel
Uloge: Reinaldo Amien Gutierez, Daniela Marin Navaro, Vivan Rodrigez, Adriana Kastro Garsia
Eva ne može podnijeti činjenicu da njena majka želi renovirati kuću i riješiti se mačke koja je, dezorijentisana nakon razvoda Evinih roditelja, počela mokriti gdje god stigne. Eva želi živjeti kod svog oca koji, dezorijentisan poput mačke, proživljava svoju drugu mladost. Iako nesposobna preplivati okean zrelosti, Eva se mora suočiti s bijesom koji nagriza njenog oca. I sada se počinje prelijevati i u nju.

VELIKI POKRET 
Bolivija, Francuska, Katar, Švicarska, 2021, 85 min.
Režija: Kiro Ruso
Uloge: Julio Cesar Tikona, Maks Bautista Uhasara, Franciska Arce de Aro
Današnja Bolivija. Nakon sedam dana hoda, Elder i njegovi prijatelji rudari stižu u La Paz sa zahtjevom da budu vraćeni na posao. Iznenada, Elder se počne osjećati loše... Uz pomoć stare Mama Panče, Elder i njegovi prijatelji pronalaze posao na pijaci. Ali Elderovo stanje se pogoršava, guši se i bori se za dah. Mama Panča ga šalje Maksu – nadriljekaru, pustinjaku i klovnu – koji ga možda može vratiti u život.

KINOSKOP SUREAL

HUESRA
Meksiko, Peru, 2022, 93 min.
Režija: Mišel Garza Cervera
Uloge: Natalia Solian, Alfonso Dosal, Mayra Batala, Mercedes Hernandez, Aida Lopez, Marta Klaudia Moreno
To je trebao biti najsretniji period Valerijinog života. Dugogodišnji san nje i njenog supruga Raula konačno se ostvario: Valerija je trudna. Na početku sve djeluje savršeno. No, postepeno, ona postaje sve utučenija. U očekivanju majčinstva, Valerija se ne može osloboditi duboke sumnje u samu sebe i sveprisutnog osjećaja užasnutosti uzrokovanog vizijama bića nalik paucima i drugih nadnaravnih prijetnji koje su možda djelo sile poznate pod imenom La Huesera. U nastojanju da se suoči s tim demonima, Valerija se vraća svom starom, bezbrižnom životu kojeg se odrekla zbog Raula, te ponovo uspostavlja odnos sa svojom prvom ljubavlju Oktavijom.

IZLIJEGANjE 
Finska, Švedska, 2022, 87 min.
Režija: Hana Bergholm
Uloge: Siri Solalina, Sofia Heikila, Jani Volanen, Oiva Olila, Reino Nordin
Dvanaestogodišnja gimnastičarka Tinja očajnički nastoji zadovoljiti svoju izgledom opsjednutu majku, čiji blog "Prekrasni svakodnevni život" predstavlja život njihove porodice kao idiličnu egzistenciju u perfektno njegovanom predgrađu. Kada Tinja u šumi pronađe povrijeđenu pticu, ona odnosi njeno čudno jaje kući, ušuška ga u svoj krevet i njeguje ga do izlegnuća. Stvorenje koje izađe iz jajeta postaje Tinjin najbolji prijatelj i oživotvorena noćna mora, gurajući je iza besprijekorne zavjese savršenog života u poremećenu stvarnost koju njena majka odbija da vidi.

PETI GRUDNI PRŠLjEN
Južna Koreja, 2022, 64 min.
Režija: Sjejoung Park
Uloge: Jihyeon Park, Hyein Mun, Seukyoung Ham
Nakon što ljubavni par okonča svoju vezu, plijesan se počne nakupljati na njihovom odbačenom madracu i iz nje se rađa misteriozno stvorenje. Stvorenje putuje zemljom hraneći se pršljenovima svojih žrtava u pokušaju da pobjegne iz kreveta, od plijesni i od vlastite prošlosti. Pun teške čežnje i još težeg osjećaja samoće, ovaj film vjerno oslikava duboku sjetu izgubljene mlade ljubavi i zvijer očaja koji se rađa iz tog osjećaja napuštenosti.

PUŠENjE IZAZIVA KAŠALj
Francuska, 2022, 80 min.
Režija: Kventin Dupie
Uloge: Žils Leluh, Vinsent Lakosta, Anais Demoustie, Žan-Paskal Zadi, Oulaya Amamra
Nakon razorne borbe sa dijaboličnom kornjačom, petočlana grupa osvetnika, poznata pod imenom Duhanski tim, se raspada. Članove grupe šalju na obavezni, zajednički jednosedmični odmor da pokušaju ojačati njihovu međusobnu koheziju. Odmor protiče sjajno sve dok Lézardin, imperator zla, ne odluči uništiti planetu Zemlju.

RATOVI PROTIV JEDNOROGA 
Španija, Francuska, 2022, 92 min.
Režija: Alberto Vazkez
U jednoj dalekoj dalekoj zemlji, medvjedi i jednorozi oduvijek ratuju. Armija plišanih medvjedića indoktrinira mlade regrute kako bi pokrenuli rat protiv jednoroga koji su prijetnja opstanku medvjeda. Braća Blui i Tubi su u grupi neiskusnih regruta koje pošalju na opasan zadatak spašavanja čarobne šume. Da li su oni spremni za taj izazov? Mješavina APOKALIPSE DANAS i BAMBIJA, film RATOVI JEDNOROGA priča je o vjekovnom ratu između plišanih medvjedića i jednoroga sa snažnom antiratnom, ekološki osviještenom porukom.


​BHRT