OTVORENA IZLOŽBA “ROMI U BIJELjINI” :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA “ROMI U BIJELjINI”


Foto: Semberija info
U Muzeju “Semberija” večeras je otvorena izložba “Romi u Bijeljini - narod vatre i slobode”, čime je zvanično i počelo obilježavanje ovogodišnjih Pantelinskih dana.

Autor izložbe je Bijeljinac Dejan Ćosić, etnolog - antropolog, koji je za izložbu pripremio i sjajan katalog u kojem se navode podaci o istoriji Roma, njihovom doseljavanju u BiH i Bijeljinu, romskom jeziku, vjeri i religiji, romskim zajednicama u Bijeljini.
 

“Izložba je proizvod ideje nakon što su kustosi muzeja radili 15-tak godina istraživanja etničkih grupa u Bijeljini, a samo nije bilo rađeno i obrađeno istraživanje o Romima”, rekao je Ćosić za “Semberija info”.



On je rekao da su na izložbi izložene fotografije - mladih i starijih Roma koje je radio fotograf Dejan Čabrilo, te kakva je bila istorija Roma, koliko dugo žive u Bijeljini i kakav su život ovde vodili, njihovom odsjeljavanju ali i povratku u Bijeljinu.
 

“Posjetioci mogu da saznaju podatke o vjeri, religiji, romskim udruženjima, najpoznatijim Romima”, istakao je Ćosić.

On je rekao da je dio izložbe posvećen bijeljinskom Udruženju “Otaharin” koje je dalo i daje, već punih 17 godina koliko postoje, značajan doprinos kada je u pitanju promocija Roma u Bijeljini.

Izložba u prepunom muzeju otvorena je uz pjesmu “Đelem Đelem (Idem, idem), čiji je originalan naziv “Opre Roma” što u prevodu znači “Dižite se Romi”.

Predstavnici bijeljinskog Udruženja građana za promociju Roma “Otaharin” pohvalili su izložbu Dejana Ćosića, navodeći da ovakve manifestacije daju doprinos da se očuva tradicija i kultura romske populacije u Bijeljini.



Romi su se u Bijeljinu počeli doseljavati početkom 17. vijeka. Ranije mnogi od njih nisu se školovali, dok je danas situacija mnogo bolja, djeca se školuju a neki idu ili su završili i fakultet. I dalje je najveći problem zapošljavanje, jer je veoma mali procenat zaposlenih Roma.

(Semberija info)