OTVORENE „LjETNE VEČERI 2021“ U JANjI :: Semberija INFO ::

 

OTVORENE „LjETNE VEČERI 2021“ U JANjI


Na platou ispred Doma kulture u Janji sinoć je otvorena 16. po redu kulturna manifestacija „Ljetne večeri Janja 2021“. Po običaju, prva noć je bila rezervisana za podsjećanje na bogatstvo folklornog stvaralaštva našeg podneblja i za nezaobilazni sevdah.


Pored domaćina iz Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva „Mula Alija Sadiković“ svoje znanje i umijeće sinoć su predstavili i članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Halisija“ iz Kalesije i Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva „Behar“ iz Maoče. Prije samog nastupa svi učesnici programa su u narodnim nošnjama prodefilovali ulicama Janje.

Oni koji su prisustvovali sinošnjem prazniku folklora mogli su uživati u šarenilu boja narodnih nošnji i virtuoznosti pokreta brojnih mladih kroz koreografije „Bošnjačke narodne igre“, „Pravoslavne igre iz sjeveroistočne Bosne“, „Igre iz istočne Makedonije“, „Bošnjačke gradske djevojačke igre“, te „Igre iz bosanske Posavine“.


Instrumentalnu verziju nekoliko sevdalinki i neizostavno kolo na kraju programa odsvirao je mladi harmonikaš iz Bijeljine, Amar Ćosić. Amar se druži sa harmonikom od svoje četvrte godine a muzički talenat usavršava u Osnovnoj muzičkoj školi „Kornelije Stanković“.