LIST MIROSLAVLjEVOG JEVANĐELjA STIŽE U SRBIJU SA PUTINOM :: Semberija INFO ::

 

LIST MIROSLAVLjEVOG JEVANĐELjA STIŽE U SRBIJU SA PUTINOM


Foto: CC0/Википедија
Dugoočekivani 166. list Miroslavljevog jevanđelja, jedini koji nedostaje najstarijem srpskom ćiriličnom rukopisu, a koji koje se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sank Petesburgu, u Srbija će stići sa ruskim predsjednikom Vladimiron Putinom u oktobru, saznaje Tanjug.

Naime, nakon što je Ruska duma ratifikovala sporazum postignut između srpske i ruske vlade o razmjeni lista Miroslavovskog evanđelja za sedam slika ruskog umjetnika Nikolaja Konstantinoviča Reriha, preostalo je da on stupi i na snagu, a posljednji korak do toga je da ministarstva spoljnih poslova razmjene verifikaciju sporazuma.
Poslije toga je potrebno da prođe mjesec dana da bi ova značajna djela za srpsku i rusku kulturu mogla biti razmijenjena, a uobičajano je da se to dogodi tokom posjeta visokim zvaničnika.

Vladimir Putin je u razgovoru sa predsjednikom Aleksandar Vučić potvrdio svoju posjetu Beogradu u oktobru.
I u Narodnom muzeju u Beogradu gde se čuvaju i Miroslavljevo jevađelje i Rerihove slike, čekaju da sporazum stupi na snagu da bi srpskoj javnosti predstavili djela izuzteno vrednovanog ruskog autora, koja do sada nikada nisu izložena.

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrdivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevandđlja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji, a Sporazum je postignut tokom posjete Srbiji ruskog predsjednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije (Uspenski) otkrio je rukopis u manastiru Hilandar.
Uzeo je jedan list i odnio ga u Rusiju.

Sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik agencije Tass otkrio platna u Narodnom muzeju Srbije.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donijete u Srbiju u okviru izložbe.

Međutim, izbijanje Drugog svjetskog rata spriječilo je vraćanje eksponata u Rusiju.

(Srna)