Srednjoškolski centar Mihailo Petrović Alas, Ugljevik - Jelena Vićić: Mladi i budućnost :: Semberija INFO ::

 

Srednjoškolski centar Mihailo Petrović Alas, Ugljevik - Jelena Vićić: Mladi i budućnost


Mladi i budućnost
 
Mnogi kažu da na mladima svijet ostaje. Tu rečenicu već odavno koriste odrasli, roditelji, profesori i ostali u našem okruženju. Većina odraslih ljudi mladost smatra divnim periodom života. Rado se sjećaju vremena kada su imali daleko manje obaveza, više snage i poleta, kada je pred njima bilo bezbroj mogućnosti.

Mi mladi ipak mislimo drugačije i nama je ovaj period, period mladosti, komplikovan, vjerovatno zato što još uvijek nismo dosegnuli do nekog drugog vremena, većih obaveza i briga. Mladost je vrijeme kada se donose velike životne odluke. Biramo naš životni put, put kojim ćemo nastaviti. Na nama mladima svijet ostaje, na nama koji još uvijek ne znamo šta je to i šta on sa sobom donosi.
Svijet je izgubio ono najvažnije, a to je vjera u bolje sutra. Svima nam je ovaj svijet dobar, jer smo jednostavno naviknuti na stanje u kojem živimo i koje, ipak, i nije tako sjajno. Međutim, pozitivne promjene se očekuju od nas samih. Svako od nas ima svoj put, i većina ima interes prema različtim usmjerenjima, ali svi zajedno treba da uvidimo prave vrijednosti i doprinesemo boljem načinu života. Treba da se borimo za bolje sutra. U današnjem društvu izgubili smo mnogo ljudskih vrijednosti. Treba da shvatimo što prije šta smo to izgubili i da pokušamo da se vratimo na pravi put.

Mladost kratko traje i brzo prolazi. Međutim, sve dok traje treba da se držimo izreke kralja Solomona: „Raduj se, mladiću, za mladosti svoje, i neka se veseli srce tvoje dok si mlad, i hodi kuda te srce tvoje vodi i kuda oči tvoje gledaju“.
                                                                                                                                  
Jelena Vićić,
Srednjoškolski centar "Mihailo Petrović Alas" Ugljevik, II razred, smjer tehničar računarstva