NAJAVA iz bijeljinskog Centra za kulturu: Pozorišna predstava "Identitluk" :: Semberija INFO ::

 

NAJAVA iz bijeljinskog Centra za kulturu: Pozorišna predstava "Identitluk"


Nakon nekoliko izuzetno uspješnih izvođenja u Hercegovini, predstava u režiji Tanje Miletić Oručević „Identitluk" u utorak 18. februara gostuje u Centru za kulturu Semberija. Ulaz u će biti besplatan, uz obavezno preuzimanje gratis ulaznica prije predstave.

Ova predstava je za kratko vrijeme osvojila sjajne kritike i stekla veliku popularnost među publikom, a na svakoj dosadašnjoj izvedbi tražila se karta više. Komad je nastao u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog Narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti. Pokrovitelj projekta je BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).

U ovom komadu suočavaju se dominantni bosanskohercegovački identiteti u okviru jednog seminara o pomirenju koji se direktno veže na esej Amina Maloufa „U ime identiteta". Postavlja se konkretno pitanje šta nama u sredinama u kojima živimo znače Maloufove riječi i ideje te se kroz niz improvizacija pokušava dati odgovor na njih.

Na satiričan način predstava propituje identitete i njihovo plitko shvatanje u našem društvu te otvara pitanja koja podstiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Dramaturgija: Dragan Komadina; Scenografija i kostimografija: Sabina Trnka; Autor muzike: Husein Oručević.

Bijeljina danas / Centar za kulturu Semberija