SLAVA HRAMA SVETOG NIKOLE :: Semberija INFO ::

 

SLAVA HRAMA SVETOG NIKOLE



Manastirska crkva, posvećena svetom Nikoli, u Stanišiću, kod Bijeljine, nedaleko od Drine, proslavila je krsnu slavu, u prisustvu mnoštva verujućih ljudi, sa obje obale Drine i Save, iz rasejanja, velikodostojnika SPC, sveštenstva i monaštva.

Svetu arhijerejsku liturgiju, koja je predhodila rezanju slavskog kolača, predvodio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, sa vladikama Vasilijem i Longinom i sveštenstvom iz Bijeljine i čitave Semberije. Liturgija je bila "kruna svetkovanja", jer poruke, pouke i molitve sa nje, uz divno pojanje episkopa Fotija i ostalih učesnika u njoj, bile su tako pitke, melodične, čiste i jasne da su pjevali svi u svetinji, stari i mladi.

Miris tamjana širio se semberskom ravnicom, Drinom i Savom, a mladi Bijeljinac, proslavljeni srpski i jugoslovenski sportski as, danas vrijedan i uspješan privrednik, Miloš Mirković, kum slave, kaže da se on i njegova porodica osjećaju, kao i ostali na slavlju, kao da su "na sedmom nebu".

To potvrđuje njegov otac akademik Drago Mirković, majka Rosa, supruga Jovana, djeca Aleksandra, Aleksandar i Teodora, kojima su se na slavlju pridružili i njihovi najmiliji iz srpske prestonice-Beograda.

-Nije čudo što je sveti Ava Ćelijski rekao da je crkva "parče neba na zemlji", jer smo se baš tako osjećali u divnom hramu - kaže kum slave Miloš Mirković.

Akademik Drago Mirković ističe da je velika čast za njegovu porodicu što kumuje toj divnoj svetinji Boga živoga, podsjećajući na veliku blagodet za naš rod, "koji je jedini narod na svijetu koji ima svoju krsnu slavu i tako podsjeća se i slavi svoje svece, uz molitve da se, kako kaže sveti vladika Nikolaj, "složimo, umnožimo i obožimo".


Za Semberija info - Mladen Vasilić