Hasanaginica na prvom Festivalu pozorišta Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Hasanaginica na prvom Festivalu pozorišta Republike Srpske


Prvi Festival pozorišta Republike Srpske "Ljubica" održaće se u Kulturnom centru Gradiška, od 19. do 23. maja 2023. godine.

U takmičarskom dijelu programa biće odigrano pet predstava, a posljednje večeri na sceni će se naći predstava Gradskog pozorišta “Semberija” i Narodnog pozorišta Republike Srspske Banja Luka- Hasanaginica.

Ova predstava, rađena u koprodukciji GP „Semberija“ i Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka sa gostujućim glumcima iz Novog Sada na svim dosadašnjim igranjima u Bijeljini, Banjaluci i Novom Sadu propraćena je prepunim gledalištem i višeminutnim ovacijama publike.

U komadu rađenom prema istoimenoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića, a u režiji Dušana Tuzlančića, učestvuju i tri glumca Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad: Bojana Milanović, Sonja Damjanović i Milan Kovačević. Bijeljinski glumci su Mihailo Maksimović, Dušan Ranković, Nenad Blagojević i Ivan Petrović, a iz NP RS Banjaluka u predstavi igraju Ljiljana Čekić, Goran Jokić i Ognjen Kopuz.

“Ova predstava nesumnjivo ima potencijal da bude voljena. Dokaz su i pozivi na festivale, koji su počeli da pristižu. Glumci baš vole da je igraju i uživaju u njoj. Siguran sam da će naći put i do srca publike u Gradišci“, kaže direktor Gradskog pozorišta Semberija Ivan Petrović.

Pored Hasanaginice, u takmičarskom dijelu festivala naći će se predstave „Miropomazani“ Gradskog pozorišta Gradiška, „Kuća na brdu“ Prijedorskog pozorišta, „Banja Luka“  Gradskog pozorišta Jazavac iz  Banja Luke i „Gospođica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Festival organizuje Gradsko pozorište Gradiška u saradnji sa gradskom upravom u znak sjećanja na prvu profesionalnu glumicu u Bosni i Hercegovini Ljubicu Stefanović Lazić iz Gradiške.  Direktor festivala je glumac Zlatan Vidović, a selektor prvak Narodnog pozorišta Republike Srpske - Željko Stjepanović, dok stručni žiri čine Radoslav Lale Pavlović, Nataša Drakulić i Gvozden Đurić.