Danas je Međunarodni dan muzeja :: Semberija INFO ::

 

Danas je Međunarodni dan muzeja


Međunarodni dan muzeja, 18. maj, obilježava se od 1977. godine na preporuku Međunarodog savjeta za muzeje (ICOM). Na ovaj dan se nastoje javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda, te afirmirati muzeje kao javne ustanove. 

Svake godine Međunarodni dan muzeja se obilježava aktivnostima u sklopu određene teme, odnosno ICOM-ov Savjetodavni komitet predlaže temu za Međunarodni dan muzeja.

Tema koju svake godine u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja predlaže ICOM, omogućava svim muzejima svijeta da se u maju usredotoče na isti sadržaj pa poruke muzejske zajednice snagom sinergije snažnije odjekuju u javnosti. Tome, naravno, doprinose i stalne preporuke uz taj dan, kojima je cilj da posjetitelju olakšaju pristup u muzej, kao što su slobodan ulaz, ali i organiziranje različitih događanja poput organiziranja promotivnih kampanja, otvaranja izložbi, otvaranja novih muzejskih prostora, produženog radnog vremena, organiziranja koncerata, te različitih programa namijenjenih ciljnim grupama- djeci, porodicama, i invalidima.


BHRT