U bijeljinskim srednjim školama obilježena školska slava Sveti Sava :: Semberija INFO ::

 

U bijeljinskim srednjim školama obilježena školska slava Sveti Sava


Izvore naše duhovnosti njegujemo s posebnom pažnjom



Lomljenjem slavskog kolača, uz prisustvo brojnih gostiju i zvanica, sveštenika SPC, učenika I njihovih roditelja, svečano i dostojanstveno, školska slava - Sveti Sava obilježena je danas u svim bijeljinskim srednjim školama. Reporterska ekipa “Semberija info” i Semberskih novina zabilježila je dio atmosfere u Ekonomskoj školi, Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” i u Gimnaziji “Filip Višnjić”.



Olivera Stevanović, direktor Gimnazije “Filip Višnjić” istakla je da je školska slava prilika da se svi prisjetimo svetosavskog nasljeđa.



 “To je put istine, čovjekoljublja, znanja koje je izuzetno važno našim učenicima koji će se ostvarivati u nekim svojim budućim profesijama. Upijajući i stičući nova znanja  oni će postati društveno odgovorni članovi našeg društva. Na tom putu istrajavamo,a danas ćemo nagraditi i trinaest učenika koji su u protekloj godini osvojili nagrade na brojnim takmičenjima. Zahvaljujem se kumu naše slave, Miroslavu Milovanoviću, direktoru Javne ustanove “Vode Srpske”, jer imamo izuizetno lijepu saradnju u oblasti ekologije, pogotovo kada se obilježava Svjetski dan voda”, istakla je direktorica Stevanović.



Kum slave, Miroslav Milovanović izrazio je zadovoljstvo što kao kum prisustvuje slavi Gimnazije, jer se i on školovao u Gimnaziji.



“ S posebnim emocijama dolazim u ovu školu, pogotovo danas kada slavimo prvog srpskog episkopa, državnika, prosvjetitelja, pjesnika, diplomatu. Uvijek sam spreman, u okviru svojih mogućnosti, da pomognem đacima bijeljinske Gimnazije”, istakao je Milovanović.



Duško Đurić, direktor Ekonomske škole, kaže da je ovo svečan I uzvišen trenutak za sve prosvjetne radnike u Republici Srpskoj, pa i u Bijeljini i Ekonomskoj školi.



 “Naše duhovne vrijednosti i izvore te duhovnosti nikada ne smijemo zaboravljati, naprotiv, moramo ih njegovati i prema njima se s poštovanjem odnositi, jer na njima počiva duh našeg naroda. Za našu školu ovo je važan datum, jer pravimo presjek stanja i planiramo strategiju kako dalje da nastavimo u narednom periodu. Naša škola je zadržala trend I nivo obrazovnog procesa u obrazovnom sistemu Republike Srpske. Dobili smo najviše ocjene prilikom vrednovanja kvaliteta obrazovanja, što pokazuje das mo na dobrom putu. Imamo edukovane nastavnike koji znaju prenijeti svoje znanje na učenike. Opstali smo i opstajemo na tržištu obrazovanja. Trenutno imamo oko 540 učenika od kojih većina, po završetku školovanja, nastavlja nastavlja školovanje na fakultetima”, izjavio je Đurić.



Svečano je danas bilo i u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” koja, prema riječima direktora Milenka Maksimovića, obrazuje učenike u oblastima elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, saobraćaj, šumarstvo i obrada drveta. Uz prisustvo brojnih gostiju obilježena je školska slava - Sveti Sava, u čast velikog srpskog prosvjetitelja i državotvorca. U svim srednjim školama pripremljen je i prigodan kulturno - umjetnički program kolažnog tipa kojim su učenici iskazali ljubav i poštovanje prema svetitelju Savi.



(Semberija info)