NARODNA BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“ - SNEŽANINI „DžEPOVI PUNI ZVIJEZDA“ :: Semberija INFO ::

 

NARODNA BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“ - SNEŽANINI „DžEPOVI PUNI ZVIJEZDA“


U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini večeras je predstavljena druga knjiga priča Snežane Topalović „Džepovi puni zvezda“ koja je nagrađena na “Petim drinskim književnim susretima“ u Zvorniku.

Ovo je Snežanina druga objavljena knjiga, nastajala, kako ona reče, u periodu od dvije godine.



 „U knjizi je objavljeno trideset priča, podijeljenih u četiri ciklusa. Priče govore o ljudima koje svakodnevno susrećemo, jednostavnije, o običnim ljudima i njihovim neobičnim sudbinama. Svi moji junaci su dobri, plemeniti, čestiti ljudi, kakvi bismo svi trebali da budemo. Priče su nostalgične, jer govore o nekom srećnijem vremenu, kada su se neke vrijednosti cijenile puno više nego danas. Meni je prošlost izuzetno važna, jer odatle svi mi crpimo snagu za budućnost. Što se tiče pisanja, smatram da sve može biti ljepše i plemenitije nego što se pokazuje i prikazuje“.

Snežana kaže da je pisala o ljudima iz njenog okruženja, s kojima je odrastala i koji su je oblikovali i kao pisca i kao ličnost.


 

„Svi ti ljudi zaslužuju da o njima pišem. Pratioci na društvenim mrežama, kada pročitaju neku od mojih priča, obično kažu da su prepoznali nekoga svoga u svakoj priči. Priča „Unuk“ je pomalo lična i smatram da je jedna od najboljih priča koje sam do sada napisala. Nadam se da će inspiracije za pisanje biti i u narednom periodu. Potrebno je da protekne neko vrijeme, jer je između prve zbirke „Udahnuto djetinjstvo“ i ove zbirke prošlo oko tri godine“, kaže Snežana Topalović.

Dejan Spasojević, glavni urednik Izdavačke kuće i štamparije „As oglasi“ iz Zvornika izjavio je da je Snežanina zbirka nagrađena na “Petim drinskim književnim susretima“ u konkurenciji od četrdesetak naslova.

 „Radi se o dobroj zbirci priča koje govore o nekim prošlim vremenima. Autorka opisuje realne događaje, ali kreativnost i moć pisca iskazuje se i u toj nadogradnji, domaštavanju određenih likova. Vjerujem da će ova knjiga imati dobar prijem kod čitalaca“, kaže Spasojević.

(Semberija info)