“MAJSKE MUZIČKE SVEČANOSTI” – BIJELjINSKA PUBLIKA UŽIVALA U PRAZNIKU MUZIKE :: Semberija INFO ::

 

“MAJSKE MUZIČKE SVEČANOSTI” – BIJELjINSKA PUBLIKA UŽIVALA U PRAZNIKU MUZIKE


Večeras  je u Bijeljini, koncertom horova pobjednika, svečano zatvoren Horski festival "Majske muzičke svečanosti", na kome se ove godine takmičilo rekorordnih 35 asambala, u deset takmičarskih kategorija, kao i 5 solo pjevača. Bijeljinska publika je ovog vikenda imala priliku da uživa u bogatom programu Festivala, koji su pripremili ansambli i solo pjevači iz Srbije i BiH.



Umjetnički direktor i osnivač festivala prof. dr Desanka Trakilović, istakla je za Semberija info, da je iznenađena činjenicom da se ove godine, nakon dvije godine održavanja festivala u onlajn formatu, prijavilo više od 30 horova u svim kategorijama.

-Prezadovoljna sam odzivom, a  ono što me posebno raduje, jeste to da se ne osjeti taj neki prekid u radu i bitno mi je da svi na kraju odu zadovoljni. Nije lako sve ovo organizovati, ima tu dosta složenog posla, mnogo je horova i uvijek postoji ta neka strepnja da sve prodje u najboljem redu. Hor braća Baruh iz Beograda, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, dokazao se kao hor koji je najbolji na ovom festivalu  i koji je u potpunosti potvrdio svoj kvalitet, a što ne umanjuje kvalitet ostalih horova, koji su isto tako bili dobri," rekla je za Semberija info, Desanka Trakilović.



Trakilović kaže da cijela Bijeljina, živi za ovaj Festival i  da grad prepoznaje njegov značaj.
-Bilo je tu dosta horova iz udaljenih gradova iz Srbije i BiH, koji su u našem gradu proveli dva ili tri dana i svi oni osjete tu dobrodošlicu, a nama je bitno da odavde ponesu dobre utiske i da svi odu zadovoljni”, rekla je Desanka Trakilović.



Tokom dva dana Festivala nastupi  su održani u Sokolskom domu, Centru za kulturu "Semberija", kao i u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, gdje je održano takmičenje u kategoriji "Pravoslavna duhovna muzika".

Festival je zatvorio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je uručio i specijalnu nagradu Stefanu Zekiću, dirigentu najlboljeg ovogodišnjeg horskog sastava.

Izvršni organizator Festivala je SPD "Srbadija”, a u proteklih 20 godina "Majske muzičke svečanosti" ,okupile su više od 650 horova i 40.000 horskih pjevača.


​Semberija info - S. Nikolić