Danas je Aranđelovdan – praznik po kojem se zna kakvi će biti zima i proleće :: Semberija INFO ::

 

Danas je Aranđelovdan – praznik po kojem se zna kakvi će biti zima i proleće


Danas je Aranđelovdan, dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila.

Anđeli su duhovna, bestelesna bića, izvršavaju Božji promisao, ima ih veoma mnogo i, prema hijerarhiji, podeljeni su u devet rangova ili činova. Svaki čovek na dan krštenja dobije svog anđela, koji se naziva anđeo mirni, verni učitelj, čuvar duša i tela. Ti anđeli čuvaju čoveku život i zdravlje i paze da čovek, zbog svog neznanja i nesmotrenosti ne napravi kakvu pogrešku.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u 3. veku i razvio se najpre u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Česta je slava u našem narodu. Po brojnosti svečara, odmah je iza Nikoljdana a slavio ga je i Car Dušan, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

Iako u narodu postoji običaj da se za ovu slavu ne priprema žito, Crkva podseća da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihajlu.

U narodu se veruje da vreme na Aranđelovdan, pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća.

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.


RTS