IZLOŽBA O LIDIJI PILIPENKO :: Semberija INFO ::

 

IZLOŽBA O LIDIJI PILIPENKO


U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu 30. marta otvara se izložba „Stvaralaštvo u dva čina”, posvećena primabalerini Lidiji Pilipenko (1938–2020), čiji je autor Milena Jauković.

Lidija Pilipenko rođena je u Lapovu. U Srednjoj baletskoj školi diplomirala je školske 1955/1956. Iste godine dobija angažman u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao honorarni član Baleta, da bi status prve solistkinje ostvarila već 1959. Kao stipendista Britanskog savjeta, 1964. odlazi na tromjesečno stručno usavršavanje u London, gdje u baletskom studiju pri pozorištu „Sadlers Vels” pohađa časove renomiranog baletskog pedagoga Ninet de Valoa. Dvadeset godina umjetničkog rada svečano je obilježila 1976. premijernim nastupom u ulozi Karmen, u istoimenom baletu Vere Kostić. Nakon odlaska u penziju 1979, nastavlja da nastupa u matičnom pozorištu, oprostivši se od scene 1980. Tokom karijere, tumačila je sve najznačajnije uloge klasičnog i neoklasičnog baletskog repertoara i učestvovala u mnogim scensko-muzičkim ostvarenjima, kao i na filmu i televiziji.

Lidija Pilipenko sarađivala je sa vodećim baletskim umjetnicima svoga doba i našim najeminentnijim koreografima. Najveći broj nastupa na sceni matičnog pozorišta ostvarila je sa Žarkom Prebilom, Borivojem Mladenovićem, Dušanom Trninićem, Milanom Momčilovićem, Nedeljkom Vojkićem, Radomirom Vučićem, dok je najviše uloga ostvarila u baletima Vere Kostić i Dimitrija Parlića. Sa Baletom Narodnog pozorišta u Beogradu gostovala je u Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Monte Karlu, Poljskoj, Egiptu, Japanu i Španiji, kao i širom nekadašnje Jugoslavije. Nakon završetka igračke karijere, posvećuje se koreografskom radu, ostvarujući impozantan koreografski opus, sačinjen od šest jednočinih i osam cjelovečernjih baleta, izvedenih na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, i dva cjelovečernja baleta, izvedena na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od koreografskih djela, odigranih na beogradskoj sceni, pomenimo balete „Banović Strahinja”, „Jelisaveta”, „Samson i Dalila”, „Dama s kamelijama”, „Ljubav čarobnica”, „Šeherezada”, „Kavez”, „Pjesnik Čajkovski”, kao i njeno poslednje ostvarenje „Evgenije Onjegin” iz 2017. Lidija Pilipenko je autor brojnih koreografija u divertismanima opera, u operetama i mjuziklima, kao i onih namijenjenih televizijskom izvođenju. Bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu od 1991. do 1993. i od 1997. do 2000.  Dobitnica je brojnih priznanja: nagrada za životno djelo Udruženja baletskih umjetnika Srbije, nagrada Udruženja baletskih umjetnika Srbije „Dimitrije Parlić” za cjelokupan koreografski opus, Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda, nacionalno priznanje za sveukupni doprinos kulturi Republike Srbije...