JESMO LI SVI MI ŽRTVOVANI? :: Semberija INFO ::

 

JESMO LI SVI MI ŽRTVOVANI?


Nasilje nad ženama, potom religiozni i ekonomski fundamentalizam su neka od aktuelnih pitanja koja postavlja Roberto Zapala, italijanski koreograf i reditelj u predstavi „A. jesmo li svi mi žrtvovani?”. Njegovo djelo izvedeno je na sceni Opere i teatra Madlenianum, u okviru 18. Beogradskog festivala igre, koji osim uvida u svjetsku produkciju, uvijek ponudi povod da dublje promislimo stvarnost u kojoj živimo.

Komad „A. jesmo li svi mi žrtvovani”, kao savremena priča, posvećen je Svetoj Agati, zaštitnici Katanije. Poslije odbijanja da se uda za gradskog sudiju, ovoj mučenici su za kaznu odsječene grudi, a zatim je pogubljena 251. godine. U Kataniji godišnja procesija koja se održava u njenu čast je jedna od najvećih u katoličkom svijetu. Svete Agate simbolizuje opšte mučilište i identifikuje mučenika sa njegovim gradom i narodom.

Predstava nema namjeru da istraži sve aspekte već kao u Borhesovom „Alefu” ima cilj da pokaže ko smo, ko smo bili i ko rizikujemo da postanemo. Koreograf Zapala prikazuje ambijentalnost povorke koja varira između svetog i nepristojnog, fikcije i pobožnosti, ljubavi i bijesa i govori o nizu aspekata, od pripadnosti zajednici, pa sve do toga da se istraži osjećaj koji medijski opsjednuto društvo izražava prema Bogu i transcendentalnosti.

Predstava „A. jesmo li svi mi žrtvovani?” je dio projekta „Re-mapiranje Sicilije”, intimnog iščitavanja ostrvske tradicije kroz Zapalin jedinstveni riječnik. Djelo je obnovljeno 2019. godine, deceniju poslije originalne premijere, potvrđujući savremenost sadržaja. Muziku grupe Dajer Strejts, pjevača Rozarija Mirađa, kompozitora Gustava Malera, pijaniste i kompozitora Berta Baharaha , te kompozitora i Pučija Kastrođivanija, uživo izvodi ansambl „Lautari”, scenografiju čini 1.600 obješenih grudnjaka, dok sedam muškaraca trijumfalno nose tijelo svetice…

Koreograf Roberto Zapala je osnovao 1989. godine u Kataniji trupu pod svojim imenom, a od 1996. imaju podršku Ministarstva kulture i Regiona Sicilije. Zapala je o novim kriterijumima koje nameće pandemija rekao:

,, Nije lako predvidjeti šta će vrijeme donijeti, a to i nije naša misija. Pokušavamo samo da planiramo u odnosu na naše ekonomske mogućnosti, uzimajući u obzir umjetničke izazove. Jedno je sigurno, nismo zainteresovani za obavljanje aktivnosti koja je isključivo digitalna. Ne želimo da se odreknemo fizičke interakcije sa publikom i uvjereni smo da će se sve vratiti u normalu“.

Semberija info