Danas je Krstovdan: Ko se krstom krsti, taj na Krstovdan posti :: Semberija INFO ::

 

Danas je Krstovdan: Ko se krstom krsti, taj na Krstovdan posti


Danas pravoslavni vjernici proslavljaju zimski Krstovdan, praznik koji se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je i krstio sina Božijeg u rijeci Jordan.

Jesenji Krstovdan, 27. septembra po novom kalendaru, obilježava uspomenu na pronalaženje Časnog Krsta na Golgoti na kojem je razapet sin Božiji.

Na ovaj dan, poslije liturgije, u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, a sutra na Bogojavljenje, voda se osvećuje i van hrama, na rijekama i drugim otvorenim mjestima.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su svi dani, ali se na Krstovdan, ma koji dan od ponedjeljka do petka bio, strogo posti, na vodi. Ukoliko padne u subotu i nedjelju, post je na ulju. Ovim postom se pripremamo za praznik Bogojavljenja i za pijenje bogojavljenske vodice.

U našem narodu vjeruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju.

Prema narodnim običajima u nekim dijelovima naših prostora na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Posti se strogo, prvi put poslije Božića, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. Zato je u srpskom narodu ostala izreka: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

Po narodnom predskazivanju vremena, koji vjetar duva na Krstovdan, taj vjetar će najčešće duvati tokom godine.
U dvanaest dana, počinjući od Božića, a zaključno s Krstovdanom, ogleda se dvanaest mjeseci godine koja dolazi, pa kakvo je vrijeme kog dana, takvo će biti u mjesecu koji tom danu odgovara po redoslijedu.

Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci badnjedanskog posnog jela.