Božićni koncert škole Kornelije Stanković održan u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Božićni koncert škole Kornelije Stanković održan u Bijeljini


BIJELjINA - Učenici Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Bijeljine i Ugljevika s Odsjeka za klavir i harmoniku, te laureati ove škole na međunarodnim muzičkim festivalima, održali su tradicionalni Božićni koncert u bijeljinskom Centru za kulturu.

Slaviša Perić, direktor ove obrazovne ustanove, rekao je da otkad postoji škola ima laureate sa brojnih takmičenja i više od 400 osvojenih međunarodnih nagrada.

"U posljednjoj školskoj godini, koja je zbog online predavanja bila i najteža, uspjeli smo da se pojavimo na međunarodnim takmičenjima, postigli smo uspjehe u Italiji, Ukrajini, Australiji", rekao je Perić nakon Božićnog koncerta održanog 11. put, kojim su učenici notama svojih instrumenata ispisali još jednu prazničnu čestitku.

Izdvojio je uspjeh desetogodišnjeg učenika Đorđa Perića, koji je ove godine na Svjetskom trofeju harmonike, najprestižnijem takmičenju u kojem je učestvovalo 750 takmičara, uspio da osvoji visoko peto mjesto, te naveo da je to veliki uspjeh ne samo za Bijeljinu i Republiku Srpsku, nego i za cijeli region.

Osnovna muzička škola "Kornelije Stanković" organizator je i "Akordeon festa" u austrijskom gradu Grac, kao i "Dana harmonike" koje održava u Ugljeviku, Bijeljini i Beogradu, a postoji već 13 godina i ima odjeljenja u Ugljeviku, Bijeljini i Gracu.

"Škola broji više od 100 učenika uzrasta od pripremnog odjeljenja, te polaznike od šest godina, do uzrasta od 15 godina. Nekoliko učenika prve generacije koji su ostvarivali zapaženije rezultate danas su na muzičkim akademijama", naveo je Perić i dodao da su iz ove škole ponikli kvalitetni muzičari, a prije svega kvalitetni ljudi.

Desetogodišnji virtuoz harmonike Đorđe Perić nastupao je na Božićnom koncertu solo, duo i trio, a naveo je da dnevno vježba dva sata sviranje harmonike, a pred takmičenje i više.

"Osim vježbanja i sviranja harmonike, družim se sa prijateljima i igram se s njima. Ima vremena za sve", kazao je mali virtuoz Perić.

Objasnio je da je najudaljeniji grad u kojem je nastupao Faro u Portugalu, a svidio mu se i Prag, dok mu je želja da posjeti Pariz.

"Takmičenja u prošloj godini su održana u online formatu i želim da što prije prođe ova pandemija da bih mogao da idem na takmičenja uživo. To je dosta zabavnije i uživam kada sam na sceni", zaključio je Perić.

​Nezavisne novine