SUTRA MRATINDAN :: Semberija INFO ::

 

SUTRA MRATINDAN


Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra će proslaviti Svetog mučenika Stefana Dečanskog - Mratindan. Sveti mučenik Stefan Dečanski, kralj srpski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana. 
 
Po naređenju neobaviještenog oca bio je oslijepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen. Pri oslijepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu da će mu vratiti vid.
 
Pet godina proveo je Sveti Stefan u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja /Pantokratora/. Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i cijelog Carigrada.
 
Kada je prošlo pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovjekovne arhitekture na tlu srpske države.
 
Svoj vijek proživio je Sveti Stefan kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 1336. godine. Sa Svetim Savom i svetim knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.
 
Prema vjerovanju, Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gdje će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda vijeća s vukovima i usmjeri ih čije ovce da podave.
 
Vjeruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.
 
Otud i običaj da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.
 
Takođe, postoji i izreka: "Sveti Mrata, snijeg do vrata", kojom se označava početak hladnog i snježnog perioda godine.
 
Prema vjerovanjima , ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.