CVIJANOVIĆ OTVORILA "ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE" (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

CVIJANOVIĆ OTVORILA "ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE" (FOTO)


Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je 101. "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru.

Cvijanović je na otvaranju poručila da je večeras u Mostaru prvenstveno da bi dala podršku organizatorima da se istraje u teškim vremenima i da se održi tradicija i sjećanje na velikog pjesnika.

"Šantićeve večeri poezije", 101. po redu, organizuju Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo "Gusle".

Vršilac dužnosti predsjednika mostarskog odbora "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da su se odlučili da održe ovu manifestaciju uprkos pandemiji i složenoj situaciji.

- Šantićeve večeri su se održavale i u puno težim vremenima i složenijim okolnostima. Ova manifestacija odavno je izašla iz okvira poetskih večeri i postale su prepoznatljiva manifestacija, ne samo u Mostaru već i u regionu - rekla je Šagovnovićeva.

Ona je pojasnila je da "Prosvjeta", prije svega kroz "Šantićeve večeri poezije", čuva sjećanje na velikog pjesnika, srpsku kulturu, jezik i tradiciju, ali da se radi i na tome da ova manifestacija bude mjesto susreta, saradnje, ljubavi.
 

Iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović je u obraćanju prisutnima u ime Eparhije zahumsko-hercegovake naglasio da su ove "Šantićeve večeri poezije" u znaku Nemanjića i da svi koji koriste prefiks srpski treba da imaju na umu sve što su Nemanjići i Sveti Sava ostavili u amanet srpskom narodu.

Pozvao je na obnovu jedinstva i srpske pozicije, ali i na obnovu svega za što se sposobno da se obnovi.

Darko Juka, predstavnik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekao je da je kantonalna Vlada bila i da će biti podrška pri organizovanju "Šantićevih večeri poezije".

O značaju ove manifestacije i Šantića je rekao da je Šantić jedno od najvećih imena koje je hodilo ulicama Mostara.

Na manifestaciji su bili ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnici Srbije, hercegovačkih opština i mnogi drugi gosti.

Na otvaranju je predstavljena izložba pod nazivom "Nemanjići-rađanje kraljevine" i muzičko-poetski program `Nemanjići i Šantić`.

Riječ je o izložbi kostima koji su rađeni za istoimenu seriju koju je snimao RTS povodom 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Prisutni su uživali i u Šantićevoj poeziji i muzičkom programu. "Šantićeve večeri poezije" traju do nedjelje 18. oktobra.
 
(SRNA)