Novo čitanje Petra Kočića - Sloboda je uzvišena majka pravde :: Semberija INFO ::

 

Novo čitanje Petra Kočića - Sloboda je uzvišena majka pravde


Čitav Kočićev život, njegovo monumentalno djelo, književni i politički rad, sažeti su u njegovoj misli: ,,Ko iskreno i strasno ljubi Istinu, Slobodu i Otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas“.



Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik i bijeljinska Narodna biblioteka ,,Filip Višnjić“  organizovali su izložbu pod nazivom ,,Novo čitanje Petra Kočića“ povodom obilježavanja osmog septembra, Međunarodnog dana pismenosti. Nakon otvaranja izložbe, koju će Bijeljinci moći da pogledaju do kraja septembra, predstavljene su i dvije knjige koje govore o ovom velikom književniku i političaru,  ,,Tragika Petra Kočića“, autora Milorada Đokovića i ,,Prepiska Kočićeva“, autora Jovana N. Ivanovića.  

Jovan Cvjetković, direktor Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić“ ističe da je izložbu pripremila Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik.
- Ovo je osma izložba koju organizuju naše kolege iz Zvornika, a oni su i izdavači ovih knjiga koje predstavljamo. Mislili smo da je ovo najbolja prilika da nakon ,,Kočićevih dana“, koji su nedavno završeni u Banja Luci i koji se organizuju svake godine, napravimo jedno pominjanje ovog sjajnog srpskog književnika i političara i ovdje u Bijeljini, izjavio je Cvjetković.



Negosava Nega Stjepanović, direktorka Narodne biblioteke i muzejske zbirke u Zvorniku, podsjetila je da se Međunarodni dan pismenosti u cijelom svijetu obilježava od 1966. godine s ciljem da se ukaže na probleme nepismenosti koja je rasprostranjena širom svijeta. Kako navodi, prema podacima Agencije za statistiku, u BiH živi oko 90.000 nepismenih ljudi, što znači da je funkcionalno nepismenih puno veći broj.  

- Upravo zbog toga obaveza i misija nas bibliotekara jeste da svakodnevno podsjećamo na značaj pismenosti, ali i na značaj jezika uopšte. Zato mi iz Zvornika, zajedno sa kolegama iz Bijeljine, ove godine obilježavamo Međunarodni dan pismenosti podsjećanjem na Petra Kočića, velikana, vanvremenskog pisca koji je pomjerio granice srpske književnosti. Petar Kočić se kroz svoj književni, ali i politički rad, borio ne samo za slobodu srpskog naroda i naroda BiH u vrijeme austrougarske okupacije, nego se borio i za očuvanje srpskog jezika. Preko planine, ispod planine, kroz maglu i mećavu, Petar Kočić nas upoznaje sa svojim sjajnim junacima, Davidom Štrpcem, Lujom, Mrgudom i brojnim drugim, ali svojim jedinstvenim, sjajnim, narodnim srpskim jezikom, rekla je Nega Stjepanović.

Na otvaranju izložbe Nega Stjepanović je istakla i Kočićevo bavljenje politikom. 

- Godine 1908. piše mu Jovan Skerlić: ,,Manite se politike,njome može da se bavi svako, a Vi ste jedan. Okrenite se književnosti i postaćete jedan od najznačajnijih srpskih književnika i ostavićete najveći trag.“ Međutim, i kroz bavljenje politikom Petar Kočić je čuvao srpski jezik od zaborava. Kroz politički rad uočio je da se u to vrijeme sve više u BiH govori njemački i da je srpski jezik prepun germanizama. On i na taj problem ukazuje u svojim djelima, ponajprije u ,,Jazavcu pred sudom“ i ,,Sudanije“, ukazuje Nega Stjepanović naglašavajući da je za Kočića, kao i za mnoge srpske pisce, očuvanje srpskog jezika  pitanje morala i časti.  

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“ predstavljene su knjige ,,Tragika Petra Kočića“ i ,,Prepiska Kočićeva“.

Obje knjige su, kako je istaknuto,  jako značajne. Knjiga ,,Tragika Petra Kočića“ nastala je nakon feljtona koji je prof. dr Milorad Đoković objavio u beogradskoj ,,Politici“ i za koju je dobio nagradu ,,Pera Todorović“ za najbolji feljton. Kuriozitet knjige jeste što je ona sinteza novinarstva, publicistike i nauke, knjiga u kojoj je Đoković objavio Kočićev književni rad, njegov intimni život i politički rad.  Inače, ova knjiga je nastala povodom 100 godina od smrti Petra Kočića. 

U knjizi  ,,Prepiska Kočićeva“  objedinjena su sva Kočićeva pisma, koja su do sada jednim dijelom objavljivana u okviru ,,Sabranih djela“, ali tu je i 18 pisama koja su nepoznata i koja do sada nisu nigdje objavljivana. 
-,,Prepiska Kočićeva“ može se koristiti za istraživački rad, ali se može čitati i kao sjajno literarno djelo, ukazuje direktorka Narodne biblioteke i muzejslke zbirke u Zvorniku Negosava Nega Stjepanović.

Semberija info - M.Rešidović
​Foto - B.Milošević