Književni klub Jovan Dučić: Stihovima obilježeno punoljetstvo :: Semberija INFO ::

 

Književni klub Jovan Dučić: Stihovima obilježeno punoljetstvo


Članovi Književnog kluba „Jovan Dučić“, poštujući  propisane higijensko-epidemiološke mjere, večeras su na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“  organizovali književno veče povodom osamnaestog rođendana ovog kluba.

Radmila Đokić, predsjednica Književnog kluba „Jovan Dučić“, tim povodom je izjavila da je ovo prvo javno pojavljivanje članova od početka ove godine, te da jedanaest pjesnika učestvuje na ovoj književnoj večeri.



„Naš klub je osnovan 2002. godine i okuplja 23 člana. U srcu Semberije, ovdje, ispred hrama kulture, ispred Biblioteke „Filip Višnjić“, ovo je naše prvo književno veče na ovom prostoru. Od osnivanja smo organizovali četrdeset i dvije pjesničke večeri u našoj Biblioteci. Do sada smo imali oko 240 nastupa širom Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Rumunije i Slovenije. Svi mi, pojedinačno, koji imamo objavljenu jednu ili više pjesničkih zbirka, imali smo ukupno 77 promocija i predstavljanja u javnosti. Kada se sve sabere, to je 359 nastupa Književnog kluba „Jovan Dučić“ u proteklih osamnaest godina“, kaže Radmila Đokić, ističući i to da je u prošloj godini u klub učlanjeno petoro mladih pjesnika.



„Ponosni smo na to što sada imamo i podmladak. Pjesnici, uprkos pandemiji, nikada ne miruju, stvaraju, pišu, objavljuju“, kaže Radmila Đokić, koja je do sada objavila pet pjesničkih zbirki.

Ona kaže da pjesnici imaju podršku lokalne uprave, ali da još uvijek nemaju svoje prostorije. Do sada su bijeljinski pjesnici bili dobri domaćini pjesnicima iz Šida, Loznice, Beograda, Subotice, Rudog. Ona se tom prilikom zahvalila i bijeljinskim medijima koji su ovom klubu uvijek pružali podršku i informisali o radu i aktivnostima kluba i njegovih članova.

Semberija info - Lj.Ljubojević