​Film Otac u trci za nagradu Evropske filmske akademije :: Semberija INFO ::

 

​Film Otac u trci za nagradu Evropske filmske akademije


Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu na kom je osvojio dvije nagrade.

Evropska filmska akademija objavila je prvu selekciju od 32 najbolja evropska filma preporučena za nominacije za Evropsku filmsku nagradu u različitim kategorijama: režija, scenario, gluma, a među odabranim ostvarenjima našao se i film Otac reditelja Srdana Golubovića, saopštili su producenti.

Evropska filmska akademija objavila je prvi spisak filmova sastavljen od 32 naslova, među kojima je i film Otac, a u septembru ove godine spisak igranih naslova biće proširen novim ostvarenjima, čime će biti obuhvaćeni i filmovi koji su imali potvrđenu premijeru do 31. maja ove godine, a do čega nije došlo zbog aktuelne pandemije.

Uslov je da ti filmovi imaju premijeru u kinima ili onlajn do kraja novembra 2020. godine.

Veliki početak prekinula pandemija

Četvrti film profesora režije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti Srdana Golubovića Otac nastao na osnovu istinite priče o Đorđu Joksimoviću koji je u životu izgubio sve i kome su na kraju zbog siromaštva oduzeta i djeca, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.



Veoma uspješan početak prikazivanja ovog filmskog ostvarenja naglo je bio prekinut zbog pandemije korona virusa, ali po otvaranju domaćih bioskopa film će se ponovo naći na bioskopskom repertoaru.

Film Otac je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu na kom je osvojio dvije nagrade, a zatim je krajem februara otvorio 48. beogradski FEST.

Otac je film o čovjeku kom su zbog siromaštva oduzeli djecu, gubitniku, odbačenom i poniženom čovjeku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prijestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja - postaje heroj.

U glavnoj ulozi našao se proslavljeni glumac Goran Bogdan, dok su ostale uloge pripale Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću. U ulozi djece našli su se Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Agencije