DANAS JE KURBAN - BAJRAM :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE KURBAN - BAJRAM


Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom svijeta, danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj praznik posebno je to što se prinosi žrtva - kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram, jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Meku kako bi obavili jednu od pet osnovnih islamskih dužnosti - hadž.

Ove godine, Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u posebnim uslovima je dočekala bajram zbog pogoršane epidemiološke situacije i sve većeg broja zaraženih korona virusom.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović dao je instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog praznika.