Slavni Harison Ford napunio 78 godina :: Semberija INFO ::

 

Slavni Harison Ford napunio 78 godina


Bio je Han Solo, Indijana Džons, Blejd Raner, Bjegunac...Čovjek koji ne može bez akcije ni u osmoj deceniji života. Harison Ford je glumac i producent koji je igrao desetke uloga u životu. Ali njegovi će heroji ostati u hronici zauvijek Han Solo iz ,,Ratova zvijezda“ i neustrašivog naučnika i lovca na blago Indiane Džons.



Poznati američki glumac, istaknuta ličnost snažnog karaktera i izrazitih crta kada je gluma u pitanju, Harison Ford danas proslavlja 78. rođendan. Rođen je 13. jula 1942. godine u Čikagu, a vuče irsko njemačko porijeklo sa očeve strane, a sa majčine jevrejsko. 

Srednju školu je završio u Park Ridžu u rodnom mjestu, a zatim odlazi u Viskonsin gdje na Ripon Koledžu upisuje studij filozofije i engleskog jezika. Na ovom koledžu je pohađao i časove glume.   

Sredinom 70-ih godina prošlog vijeka  seli se u Los Anđeles u želji da se posveti karijeri glumca.  Filmski studio ga je uglavnom koristio za povremene uloge u televizijskim serijama, a pojavio se i u par filmova. Godine 1970. dobija ulogu u filmu Džordža Lukasa ,,Američki grafiti“. Film je i finansijski i po kritikama bio veliki uspjeh, te je Fordu otvorio mnoge mogućnosti.

Jedna od njih je i uloga Hana Sola u ,,Ratovima zvijezda“ (1977). Iako su svi koji su radili na tom filmu, uključujući i režisera Lukasa, mislili da film neće doživjeti uspjeh, ,,Ratovi zvijezda“ su s vremenom postali  ne samo kultni film, već i kulturološki fenomen - širom svijeta nicali su klubovi obožavaoca i imitatora, a rekviziti iz filma postali su jako tražena roba. 



Godine 1980. glumi u nastavku popularne franšize (,,Imperija uzvraća udarac“), a njegov zvjezdani uspon  nastavlja se ulogom u filmu Indijana Džons u kom je  od 1981. godine igrao u četiri nastavka. Uloga Indijane Džons po nekima je još i slavnija od uloge Hana Sola u ,,Ratovima zvijezda“.

Uloga Indijane Džonsa, avanturiste i arheologa učinila je Forda kultnim glumcem koji se više uopšte nije morao da bori za status planetarne zvijezde. Žene su za njim uzdisale, djeca ga imitirala, a muškarci mu zavidjeli. 

Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao su ,,Američki grafiti“, ,,Heroji“, ,,Zvjezdani ratovi“, ,,Prisluškivanje“, ,,Istrebljivač“, ,,Svjedok“, ,,Obala komaraca“ i svakako ,,Mladi Indijana Džons“. Godine 1985. Bio je nominovan za Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu ,,Svjedok“.

Semberija info - M. Rešidović