SMOTRA VETERANA OKUPILA OKO 700 FOLKLORAŠA :: Semberija INFO ::

 

SMOTRA VETERANA OKUPILA OKO 700 FOLKLORAŠA


Pod sloganom ,,K'o nekad u 8" u Centru za kulturu održan je Drugi međunarodni festival veterana folklora na kom je učestvovalo 40 društava iz gotovo svih dijelova bivše Jugoslavije. Organizator druženja prekaljenih folkloraša je bijeljinski Folklorni ansamnl ,,Dukat" u saradnji sa Centrom za kulturu.

Program je trajao puna četiri sata, a na pozornici su se smjenjivala kulturno-umjetnička društva iz Belog Manastira, Beograda, Novog Sada, Zlatibora, Šapca, Malog Zvornika, Kruševca, Srebrenice, Kozarske Dubice...Na smotri su, iako nisu veterani, nastupili i gosti iz Kosovske Kamenice, članovi Kulturno-umjetničkog društva ,,Kriva Reka", djevojke i mladići od 13 do 18 godina. Četvoročasovnu prezentaciju igre i pjesme zatvorili su folkloraši iz Brčkog sjajnim izvođenjem ,,Vranjanske svite". Nakon toga svi učesnici festivala otišli su u Etno selo ,,Stranišić" gdje su proslavili folklornu Novu godinu.



Siniša Bošković je, istakavši značaj očuvanja narodnih igara, precizirao da je u Bijeljinu, uprkos snijegom zavejanim putevima, doputovalo oko 700 folkloraša okupljenih u 40 kulturno-umjetničkih društava.
-Ovaj revijalni susret veterana folkloraša ustanovili smo mi iz Folklornog ansambla ,,Dukat" kako bi se družili, a iskreno se nadam da će prerasti u tradiciju, kao što je slučaj u Srbiji, gdje je ovakav vid susreta uobičajen, rekao je Bošković koji je dodao da ljudi vole da dođu u Bijeljinu, a potvrda tome i to da je ova smotra najmasovnija u regionu.   
                                                                                                                           
​ M.R.