Tehnička škola Mihajlo Pupin Bijeljina - Sara Krsmanović: Mladi i budućnost :: Semberija INFO ::

 

Tehnička škola Mihajlo Pupin Bijeljina - Sara Krsmanović: Mladi i budućnost


MLADI I BUDUĆNOST

Poslednjih par decenija jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine jeste iseljavanje stanovnika. Sve veći broj mladih odlučuje da sreću okuša u nekoj od zapadnih zemalja. Međutim, ovo nas navodi da se zapitamo: Da li postoji budućnost za mlade u BiH i da li je život u razvijenim evropskim zemljama zaista onakav kakvim nam se čini?

Kako bismo dobili odgovore na ova pitanja, razgovarali smo sa našim nekadašnjim sugrađaninom, koji je svoju sreću pronašao van granica naše zemlje.

Šta vas je navelo da napustite BiH?
U vrijeme kada smo mi otšli u Njemačku, prije skoro dvije decenije, BiH je još uvijek trpila posljedice rata. U zemlji sa praktično razorenom privredom i ekonomijom bilo je skoro nemoguće pronaći posao sa pristojnom zaradom. Da bismo obezbijedili bolji život, kako za nas, tako i za našu djecu, odlučili smo da krenemo put Zapada.

Da li se napuštanje zemlje isplati?
Za mene lično, odlazak u Njemačku se isplatio tek nakon dugog niza godina.. Mnogi očekuju da će se obogatiti čim dođu na ove prostore, međutim, stvarnost je veoma drugačija. Većinu doseljenika privlače visoke plate i životni standard, ali uz njih dolaze i isto toliko visoke cijene. Tek nakon godina i godina rada i štednje mogu reći da sam nešto stekao. Prema tome, kada se sve zbroji i oduzme, smatram da se odlazak ipak naročito ni ne isplati.

Da li smatrate da u BiH postoji budućnost za mlade?

Uslovi u BiH danas možda nisu idealni, ali su znatno bolji od onih koje smo mi ostavili iza sebe. Nakon decenija oporavka, naša zemlja se konačno može smatrati mjestom gdje je normalan život i opstanak moguć. Ako smo u nečemu bogati, to je u pametnim, školovanim ljudima. Prema tome, šteta je što veliki dio našeg stručnog kadra odlazi u inostranstvo. Ko će onda ostati ovdje? Ko će raditi na tome da se i ovi naši prostori približe tim zapadnim standardima o kojima svi maštamo? Posla za mlade uvijek ima. Možda ne odmah u struci, ali od nečega se mora krenuti, te vremenom napredovati. Mislim da mogućnosti postoje, samo je pitanje koliko truda ste spremni da uložite kako biste u nečemu i uspjeli.

I za kraj, šta preporučujete našim mladima?

Preporučujem im da ostanu, da se bore za napredak naše zemlje, da planiraju budućnost u njoj. Nadam se da će u budućnosti i BiH postati zemlja u kojoj najveća želja njenih građana nije da pobjegnu iz nje. Ukoliko se ipak odluče da odu, moraju biti spremni na drastične promjene. Kada napuštate zemlju, vi u principu ostavljate za sobom cijeli jedan život i počinjete od nule. A vjerujte mi kada kažem, najteže je napustiti ljude koje volite i mjesto koje ste godinama zvali domom.

Sara Krsmanović,
Tehnička škola Mihajlo Pupin“ Bijeljina, II razred, smjer tehničar elektroenergetike