Muzej Semberije – decembar rezervisan za etnološki film :: Semberija INFO ::

 

Muzej Semberije – decembar rezervisan za etnološki film


U decembru ove godine Muzej Semberije, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, deveti put organizuje Smotru etnološkog filma.
Deset filmskih ostvarenja na Smotri koji će biti prikazani su iz takmičarskog programa ovogodišnjeg beogradskog 27. Međunarodnog festivala etnološkog filma, a dva su iz informativnog programa.
Bijeljinska publika će imati priliku da pogleda pet filmova iz Srbije i po jedan iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Španije, Belgije, Italije, kao i film rađen u iransko-italijanskoj koprodukciji.
Autori su u svojim ostvarenjima obradili niz tema, od kojih su neke neočekivane za prosječnog evropskog gledaoca.
Pet srpskih filmova pričaju priče o odnosu Vojvođana prema cipovki – hljebu karakterističnom za panonski dio Srbije, za koji se recept prenosi s generacije na generaciju, svadbenim običajima u kosmajskom kraju, Galipoljskim Srbima koji su sačuvali stari srpski jezik i običaje, iako su još u srednjem vijeku iz Srema preseljeni u Galipolje, prožimanju starog i novog načina života u banatskom selu, kao i o jednom nesvakidašnjem svešteniku. I bosansko-hercegovačko filmsko ostvarenje snimano je u Srbiji i govori o velikim holivudskim snovima na planini Rudniku.
Italijansko-iranski film sniman na ostrvima u Persijsko-arapskom zalivu prikazuje način života i vjerovanja ostrvljana koji su prilično neočekivani za Islamsku Republiku Iran, a italijanski film „Portreti na livadi“ je filmska storija o proizvodnji autohtonog sira na malim farmama na obroncima Alpa.
Makedonija je predstavljena filmom o promjenama u načinu proslavljanja romskog praznika Ederlezi u Skoplju, a malo sjevernije, iz Hrvatske dolazi dokumentarni film o transportu vina u mješinama koje prenose mazge od vinskih podruma u Pelješkoj župi do luka na moru. Iz Zapadne Evrope biće prikazan i belgijski film „Djevojka sa Uesana“ – o ostrvu nekada nastanjenom uglavnom ženama, jer su skoro svi muškarci bili mornari, a španski film „Ulica zapadnog vjetra“ filmska je priča o promjenama u siromašnom španskom selu koje donosi modernizacija u vrijeme Frankove diktature.
Termini za emitovanje su tradicionalno svake srijede u decembru od 18,00 časova u prostorijama Muzeja Semberije, a ulaz je besplatan.
 
Program devete Smotre etnološkog filma je na linku:
http://www.gradbijeljina.org/sr/news/dogadjaji/muzej/1659.deveta-smotra-etnoloskog-filma.html

Izvor: Grad Bijeljina