Srednjoškolski centar "Mihailo Petrović Alas" Ugljevik - Čedomir Milanović: Mladi i Budućnost :: Semberija INFO ::

 

Srednjoškolski centar "Mihailo Petrović Alas" Ugljevik - Čedomir Milanović: Mladi i Budućnost


Mladi i budućnost
 
Mladi predstavljaju kamen temeljac našeg društva. Na njihovim ramenima počiva budućnost i stabilnost naše države, kao i njen dalji opstanak.

U našem društvu budućnost nas mladih nije naročito svijetla. Pritom, misli se na nailazak na prepreke pri traženju zaposlenja, uprkos završenim fakultetima i stečenim visokim zvanjima. Prilikom traženja zaposlenja, mladi se susreću sa odbijanjima, kako u privatnim, tako i u državnim firmama, s obzirom na to da nemaju određene povlastice.

U našem društvu doboko su ukorijenjeni mito i korupcija, koji predstavljaju veliku prepreku za nas mlade u našoj budućnosti. Suočeni sa ovakvom situacijom, mnogi i ne pokušavaju da se bore za svoje mjesto u svojoj zemlji, već odlaze u inostranstvo u potrazi za obećanom zemljom i boljim životom. Danas smo sve više svjedoci migracija našeg naroda, i to naročito mlađih ljudi, u inostranstvo sa ciljem pronalaska boljih mogućnosti za život.

Nažalost, mnogi od njih ostaju tamo većim dijelom svoga života, gdje žive i stvaraju svoju porodicu. Zbog toga je naša zemlja, zemlja u kojoj smo rođeni i u kojoj smo se školovali, stekli svoje prve prijatelje, simpatije, proveli djetinjstvo, na velikom gubitku.

Naša je dužnost da brinemo o svojoj zemlji i omogućimo njen napredak. Mi kao društvo moramo da shvatimo da su mladi budućnost ove zemlje i da se za njih treba boriti. Samo zajedničkim snagama možemo doprinijeti stvaranju boljih uslova za život budućih generacija, uslova koji će svima pružiti jednake šanse za opstanak.

Veoma je važno da naše društvo shvati i ima na umu da djeci i mladima ostaje sve ono što su stariji stekli na svojim plećima, bilo to pozitivno ili negativno. I jedni i drugi rezultati ostavljaju dugoročne posljedice.

Čedomir Milanović
Srednjoškolski centar "Mihailo Petrović Alas" Ugljevik, II razred mašinskog odjeljenja