DANAS JE BOŽIĆ: HRISTOS SE RODI - VAISTINU SE RODI :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE BOŽIĆ: HRISTOS SE RODI - VAISTINU SE RODI


Božić je najradosniji hrišćanski praznik koji se obavezno slavi u krugu porodice. Praznovanje Božića i u Semberiji i na Majevici obiluje nizom običaja. Običaji se od kraja do kraja i od sela do sela samo u nijansama razlikuju, jer postoje božićni običaji koji su obavezni gotovo u svakom domu. 

Za Božić su obavezni – pečenica, česnika i položajnik. Česnica je pogača koja se pravi od brašna vode i masti, obično bez kvasca. Najčešće je mijesi najstarija ukućanka rano ujutro na Božić, prije izlaska sunca. U česnicu se stavlja zlatnik ili metalni novčić kojim položajnik daruje ognjište, iver od badnjaka, zrnke pasulja i kukuruza i papak od pečenice. Za stolom se česnica lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. Onaj koga zapadne nešto što je stavljeno u česnicu, prema vjerovanju, imaće novca, zdravlja i sreće tokom cijele godine. Svakako, najviše se obraduje onaj ko u svom parčetu česnice pronadje zlatnik ili novac.

U srpskom narodu pečenica je najčešće mlado prase, dok u nekim krajevima to može biti i mlado jagnje i naziva se veselica. Pečenice se peku na Badnji dana, a na Badnje veče se unose u kuću i naslanjaju na istočni zid gdje ostaju do Božića kada se služe na božićnoj trpezi. Negdje vlada mišljenje da na prazničnoj trpezi se ne smije naći pernata živina, jer ona simboliše nazadovanje i rasturanje kuće zato što kljuca i baca zemlju iza sebe. Ali, svakako, vlada mišljenje da božićna sofra mora biti bogata, kako bi i kuća bila bogata i godina rodna.

U kući na Božić, u rano jutro, prvi dolazi položajnik. On stupa desnom nogom preko praga, pozdravlja ukućane riječima ,,Hristos se rodi", na šta mu oni odgovaraju ,,Vaistinu se rodi". Zatim položajnik prilazi vatri i badnjakom džara žar, govoreći ,,Koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i veselja" i dalje nabrajajući sve ono što misli da bi valjalo da se u domaćinovoj kući desi i umnoži. Zbog blagosiljanja doma i ukućana domaćica položajnika daruje prigodnim poklonima i od srca mu zahvali.

Na Božić se u svim hramovima služe jutarnje liturgije na koje mnogi vjernici odlaze, a nakon božićnjeg doručka, običaj je da se taj veliki praznik svojim najdražim i čestita. Na Božić se ljudi pozdravljaju riječima: "Hristos se rodi!" i otpozdravljaju sa: "Vaistinu se rodi!". Ukoliko se šalje čestitka na njoj treba da piše "Mir Božji, Hristos se rodi".

Semberija INFO - V. Zelenović