Centar za kulturu Semberija: Promovisana knjiga Jusufa Trbića Tri boje tame :: Semberija INFO ::

 

Centar za kulturu Semberija: Promovisana knjiga Jusufa Trbića Tri boje tame


,,Šta da se radi? Ko ode, kajaće se, ko ostane, kajaće se. Pred nama je samo jedna mogućnost: borba za komadiće nekadašnjih ideala i za bolje sutra za one koji dolaze, borba mišljenjem, znanjem, pisanjem, govorom. Drugog nam nema“, napisao je Jusuf Trbić u predgovoru knjige ,,Tri boje tame“.

Ovo je petnaesta po redu knjiga našeg sugrađanina, strastvenog zaljubljenika u Bijeljinu,  svoj rodni grad, a čitalačkoj publici je predstavljena u Galeriji Centra za kulturu.



Knjiga je obimna, ima preko 400 stranica, najvećim dijelom čine je  eseji, a eseji su forma koja je vrlo rijetka danas, pogotovo kad je riječ o aktuelnim temama. Trbić je, kaže,  knjigu dugo pisao i pokušavao je stvari posmatrati s neutralnog aspekta ne želeći da se kao pisac svrsta ni u jedan tabor.
 
Djelo je to koje na iscrpan i studiozan način kritički analizira aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini koja je, kako ističe autor, opterećena etničkom  podjelom i trostranom, etno-konfesionalnom vladavinom koja polako ubija BiH i njenu hiljadugodišnju tradiciju zajedničkog života. 

-,,Tri boje tame“ je naslov knjige koji je lako razjasniti - tama je ovo u čemu svi živimo, tri boje su tri etničke politike koje dijele BiH. U knjizi iznosim brojne činjenica koje se neće svidjeti mnogima iz politike, ali mislim da treba biti pošten i da svako sebe treba da pogleda u oči i da se suoči s onim što jeste ili pak nije uradio, kaže Jusuf Trbić. 



Jedan od promotora, profesor istorije Mustafa Gradašćević, naglasio je težnju autora da briše podjele među ljudima i svrstavanje u etničke torove, koji ubijaju jedinstvo BiH, te da osudi uklanjanje antifašizma, koji je osnovna civilizacijska tekovina slobodnog čovječanstva. 
- Nacionalizam teško opterećuje sve političke i društvene odnose i nanosi nepopravljivu štetu i nama, ali i budućim generacijama, rekao je Gradaščević.

Emir Musli, profesor južnoslovenskih književnosti i bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika, rekao je da su ovakve knjige, ozbiljne, analitične i složene, teško danas mogu naći kod nas, jer nije jednostavno pisati o sadašnjem vremenu i aktuelnim učesnicima političkih procesa, a da to bude kritički korektno i iskreno, sa bezbroj činjenica i sudova koje čitalac često ne prihvati odmah.
- Međutim, kad malo razmisli o njima, shvati da je vrlo važno razmišljati na taj način. Kad neko napiše toliko knjiga, o tako važnim temama za Bijeljinu, ali i za BiH i okruženje, mora se tome odati dužno priznanje. Ova svestrana analiza političkih procesa i stanja u društvu otkriva nam mnoštvo istina i dilema o kojima mnogi od nas nisu ni razmišljali, a koje su neizmjerno važne za svakog građanina, kazao je Musli.
  
Promociju, koja je privukla veliku pažnju Bijeljinaca, uljepšao je glumac Emrah Mujkanović koji je govorio pjesme Jusufa Trbića. Bilo je to veče za pamćenje, pa je Mustafa Gradaščević poručio da takvih druženja treba da bude više, jer bi to sve nas učinilo boljima u ovom vremenu tame.

Semberija INFO/M. Rešidović