SVE JE SPREMNO ZA 29. MEĐUNARODNI ĐURĐEVDANSKI FESTIVAL DJEČIJE PJESME, BANjALUKA 2023. :: Semberija INFO ::

 

SVE JE SPREMNO ZA 29. MEĐUNARODNI ĐURĐEVDANSKI FESTIVAL DJEČIJE PJESME, BANjALUKA 2023.


Višemjesečne pripreme za najveći i najbolji festival dječije pjesme na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi privodi se kraju.

U Banjaluci željno očekujemo 21 malu-veliku đurđevdansku zvjezdicu i 18 novih kompozicija, koje će premijerno biti izvedene u subotu, 13.maja u 17 časova.

Na organizaciji festivala radili su mnogobrojni timovi, jer ovaj festival nije „samo“ festival kvalitetne dječije pjesme nego je i svojevrsni televizijski spektakl.

Većina djece prvi put će se obresti na tako velikoj bini sa specijalnim efektima i opremom, na crvenom tepihu, okružena kamerama i foto-objektivima, i takoreći bar na ta dva, tri dana, koliko su gosti Redakcije Đurđevdanskog festivala i RTRS-a svi će biti prave zvijezde, bez obzira na takmičarski ishod i pobjednike festivala.

Izvođači nam dolaze iz osam zemalja: Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i naravno Republike Srpske i BiH. Ovogodišnja konkurencija je jaka i pred žirijem je težak posao. Imamo ukupno 21 izvođača, te tematski i stilski različite kompozicije. Iz tog razloga smo ove godine uveli i posebnu nagradu za najbolju kompoziciju prilagođenu nižem školskom uzrastu, pored standarnih nagrada. A o nagradama festivala ove godine odlučuje žiri u sljedećem sastavu:

Damir Jovanić, direktor muzičke škole „Vlado Milošević“, Anica Zrilić, muzički pedagog i autorka prošlogodišnje pobjedničke kompozicije Đurđevdanskog festivala, Milica Stjepić Ivić, učesnica Đurđevdanskog festivala 2005. i 2006. godine, diplomirani solo pjevač, a ove godine i predstavnica BiH na Slavjanskom festivalu u Bjelorusiji, i ispred RTRS-a:

Maja Tatić, vokalni interpretator i muzički urednik u Muzičkoj produkciji RTRS, Jelena Šukalo, profesor violončela i vokalni solista, muzički saradnik RTRS-a i Igor Divljak, muzički urednik Radija RS.
Kao i prethodnih godina, osim standardnih nagrada za najbolju kompoziciju, interpretaciju, aranžman, tekst, scenski nastup...o kojima odlučuje stručni žiri, o nagradi publike odlučuju navijači i simpatizeri đurđevdanskih zvjezdica. Novina u odnosu na prethodni sistem glasanja za nagradu publike je ta da se glasa na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.

Naime na zvaničnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Đurđevdanskog festivala od 1. maja objavljeno je 18 kompozicija - spotova koji konkurišu za jednu od pet glavnih nagrada kao i za grand pri festivala.

Spotovi služe kao promocija izvođača i pjesama, a poblika jednom od opcija „sviđa mi se“ („LIKE“), i to samo na zvaničnoj Fejsbuk stranici Đurđevdanskog festivala i na objavi kompozicije koja im se dopada, bira najbolju kompoziciju i izvođača u kategoriji „nagrada publike“. Na sistem glasanja putem fejsbuka smo se odlučili jer smo željeli postići maksimalna ravnopravnost svih učesnika selekcije 2023.

Naš festival već 29 godina sjajna je prilika za druženje i prve muzičke korake ali ima i značajnu obrazovnu ulogu: neke đurđevdanske kompozicije našle su svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole. To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama.

Ne samo mališani već i kompozitori, tekstopisci, producenti i muzički pedagozi imaju priliku da pokažu umijeće i podijele svoje stvaralaštvo međunarodnoj publici. U prethodnim godinama na našem festivalu sklapana su nova prijateljstva i nošene lijepe uspomene iz Banjaluke i Republike Srpske. Veliki broj izvođača sa Đurđevdanskog festivala ostao je u svijetu muzike i sada važe za poznate i priznate muzičke umjetnike, na šta smo posebno ponosni!
 
I zbog svega toga, jedva čekamo da upoznamo ovogodišnje đurđevdanske zvjezdice i nadamo se da ćemo i njima da damo krila da i ubuduće nižu uspijehe.

Svi ljubitelji dobrih dječijih kompozicija, djeca, mame, tate kao i ostali vatreni navijači đurđevdanskih zvjezdica mogu da prate festival 13.maja od 17 časova u direktnom prenosu iz Studija 1 RTRS-a na zemaljskim i kablovskim kanalima RTRS, ali i „live stream“-u na internet stranici www. rtrs.tv kao i zvaničnom Jutjub kanalu Televizije.