Književni klub “Jovan Dučić” - Stihovanje semberske lire :: Semberija INFO ::

 

Književni klub “Jovan Dučić” - Stihovanje semberske lire


Književni klub “Jovan Dučić”, povodom 21. marta - Svjetskog dana poezije, u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” večeras je organizovao veče poezije pod nazivom “Stihovanje semberske lire”.

 Radmila Đokić, predsjednik Književnog kluba “Jovan Dučić” izjavila je da su ovo poetsko veče svojim stihovima uveličali članovi Književnog kluba i gosti, mladi stvaraoci, učenici Gimnazije “Filip Višnjić” i Osnovne škole “Dvorovi” iz Dvorova.



“Za nekoliko godina mladi će preuzeti rukovođenje ovim klubom i zbog toga je važno da mlade stvaraoce na vrijeme uključimo u sve aktivnosti našeg kluba. Imamo vjernu publiku, zaljubljenike u poeziju koji redovno posjećuju književne i pjesničke večeri. Uprkos  digitalizaciji i internetu, još je puno onih koji žele da čuju živu pjesničku riječ”, izjavila je Radmila Đokić.

Zdravko Zgonjanin, član Književnog kluba “Jovan Dučuć” podsjetio je da se semberski pjesnici i stvaraoci već dvadesetak godina okupljaju i druže na ovakvim pjesničkim svetkovinama.

“Sve što radimo, radimo uz pomoć i podršku Narodne biblioteke “Filip Višnjić” i uz podršku medija. Želio bih da se u narednom periodu obezbijede prostorije za Književni klub “Jovan Dučić”, jer je to zaslužio i pjesnik Dučić, a i pjesnikinja Magdalena Živanović. Smatram da je to i obaveza lokalne zajednice, jer bi taj kutak za pjesnike i književne stvaraoce još više doprinio afirmaciji Bijeljine kao središta kulture i stvaralaštva”, istakao je Zdravko Zgonjanin.



Kristina Ostojić, učenica osmog razreda Osnovne škole “Dvorovi” u Dvorovima kaže da je odnedavno počela pisati poeziju u okviru školske literarne sekcije. Ona inspiraciju za svoje stihove pronalazi u prirodi i svakodnevnom životu.

Željana Arsenović, direktor Narodne biblioteke “Filip Višnjić” podsjetila je da već u četvrtak u Biblioteci gostuje Ljiljana Habjanović Đurović, naglasivši da se tokom godine u Biblioteci organizuju razne radionice, seminari, stručna predavanja I gostovanja poznatih književnika, ted a ova ustanova permanentno radi na očuvanju narodne tradicije, srpskog jezika i ćirilice.

(Semberija Info)