BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PROMOVISANA ZBIRKA PJESAMA “VILA SA KOŠARA” :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PROMOVISANA ZBIRKA PJESAMA “VILA SA KOŠARA”


U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”, održana je promocija zbirke pjesama “Vila sa Košara” autora Nevena Milakovića u kojoj piše o srpskoj slavi, istoriji, mučeništvu srpskog naroda, od Kosovskog boja do Bitke na Košarama. Dejan Spasojević je, u ime priređivača izdanja, naglasio je da je ovo djelo “jedno od najboljih, ako ne i najbolje, kad je u pitanju rodoljubiva i duhovna poezija”.

-Milakovićeva  poezija živi u narodu i o njemu najbolje govore njegove pjesme. Postoje pjesnici koji su rasplakali čovjeka, postoje i pjesnici koji su rasplakali dvoranu,  aNeven Milaković je rasplakao čitav jedan narod”, rekao je Spasojević. Direktor biblioteke Željana Arsenović izrazila je zadovoljstvo da je u okviru februarskih aktivnosti, održana izuzetno značajna promocija zbirke pjesama “Vila sa Košara”. Autor zbirke Neven Milaković je naglasio da “ne voli da govori o svojoj poeziji”.



-Smatram da moja poezija govori sve, a u “Vili sa Košara” je izbor moje rodoljubive poezije. Ova zbirka jeste popularna, ali smatram da je moje najznačijne djelo “Sonetni vijenac o Jasenovcu” i koje čitam na svakoj promociji”, rekao je Milaković. Pjesma “Vila sa Košara” postala je narodna, a to mu je, kako kaže, najbolja nagrada”.

-Pjesma je nastala nakon jedne večeri kad me je nazvao Nenad Stanić, ratnik sa Košara. Bio je jako uznemiren i u nekom posebnom stanju. Rekao mi je: Nevene, video sam vilu, ukazala mi se vila”. To svoje stanje je prenio i na mene i ja sam bukvalno napisao “Vilu sa Košara” za pet minuta. Pjesma je prosto istekla u nadahnuću”, pojasnio je Milaković. Inače, Neven Milaković je rođen u Podgorici 1963.godine, a više od dvije decenije živi i stvara u Baru. Sav svoj vijek posvetio je pisanju stihova i romana. Objavio je knjige: „Radost pokajanja”, „Dar Majke Božije”, “Zebnja”, „Podgorički”, „Poslednji plotun”, “Cvijeće dobra” i druge.

(Semberija info)