BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA ILUSTROVANA MONOGRAFIJA “OD USELjENIKA DO PRONALAZAČA” :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA ILUSTROVANA MONOGRAFIJA “OD USELjENIKA DO PRONALAZAČA”


Foto: Semberija info
U prepunoj sali biblioteke “Filip Višnjić”, predstavljena je reprezentativna iliustrovana monografija koja za osnovu ima istoimenu autobiografiju Mihajla Pupina “Od useljenika do pronalazača”. Izdavač je “Istok film” iz Beograda za koju je 1924. Godine dobio Pulicerovu nagradu za književnost. Direktor biblioteke Željana Arsenović, zahvalila se autoru Miroslavu Stankoviću i njegovim saradnicima, što je Bijeljina dobila priliku da se ovo kvalitetno i kapitalno djelo predstavi javnosti Bijeljine. Autor i izdavač knjige, Miroslav Stanković je naglasio da  monografija predstavlja plod njegovog dvadesetogodišnjeg multidisiplinarnog istraživanja, te da je ponosan što je djelo prikazano na 330 stranica sa 101 ilustracijom.



-Ovim ilustrovanim izdanjem želeo sam da spojim sve najbolje što nosi prefix srpski, njenu istoriju, nauku, likovnu umetnost, književnost i duhovnost, pa knjiga kao takva, predstavlja svojevrsnu ličnu kartu srpskog naroda i Srba sa svih prostora gde žive”, rekao je Stanković i dodao da se njenim objavljivanjem, potvrđuje važnost čuvanja kulture sećanja i poštovanja sopstvene istorije i znamenitih ličnosti”.

-Ovim dajemo veliki doprinos čuvanju od zaborava jednog ovakvog velikana, kakav je bio naučnik i diplomata Mihajlo Idvorski Pupin, ali i plejade velikih umova sa ovih prostora kakvi su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mileva Ajnštajn i mnogi drugi”, rekao je Stanković. Izvršni direktor projekta Vladan Škorić, bivši diplomata, istakao je da je u pitanju “izuzetan izdavački poduhvat koji prvi put na jednom mestu iznosi pored ostalog, značajnu dokumentaciju iz istorije srpsko-američkih odnosa iz koje se vidi sa koliko poštovanja i respekta, zahvaljujući pre svega, Mihajlu Pupinu, jedan mali narod uspeva da bude važan saveznik i partner takvoj sili kao što je bila Amerika”.



-Prijateljstvo predsednika Vilsona i Pupina bilo je ključno i za razumevanje položaja i uloge Srbije u međunaronim odnosima, a najbolja potvrda je Vilsonova naredba da se na Dan četvrte godišnjice napada na Srbiju 28. jula 1918. godine, istakne srpska zastava na Beloj kući, kao prva, neke strane zemlje ikad”, rekao je Škorić. On je dodao da je na taj način odta počast Srbiji, njenim žrtvama i ratnim pobedama”.

-Objavljivanje monografije kao i druge knjige “Mihajlo Idvoski Pupin: Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920”, važni su datumi u kulturnoj istiji Srba i neka vrsta su Pupinovog zaveta, ali i značajna kockica u višeslojnom mozaiku daljeg jačanja političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje”, zaključio je Škorić. Profesor Mihajlo Trifković iz Bijeljine nglasio je da je ovo jedinstvena prilika da se podsjetimo koliko je veliki i značajan Mihajlo Pupin.



-Posebno je potrebno da naše mlade generacije treba da prenose s koljena na koljeno činjenice o našim velikanima”, rekao je Trifković. Direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Milenko Maksimović, istakao da je ponosan što je na čelu škole koja nosi ime velikana Pupina.

-Ponosan sam i što naši učenici već decenijama osvajaju nagrade, a naši učenici i profesori upravo su ti koji nastavljaju putem slavnog Mihajla Pupina.  Moram da podsjetim naše građane da smo zahvaljujući ideji upokojenog profesora Slobodana Stanojlovića i moju, uspjeli da podignemo bistu Mihajla Pupina krajem 2021. godine, kad smo i proslavili 100 godina postojanja škole. Bista je postavljena na ulazu u školu, a ovim putem se još jednom zahvaljujem ktitorima porodici Stanojlović”, rekao je i naglasio da uvijek moramo da pamtimo  i poštujemo da, iako je Pupin otišao u Ameriku, nikad nije zaboravio odakle je”, rekao je Maksimović.

(Semberija info)