BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA KNjIGA “U SLAVU RAĐANjA I DUHOVNOG TRAGANjA” :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA KNjIGA “U SLAVU RAĐANjA I DUHOVNOG TRAGANjA”


Biblioteka „Filip Višnjić“ i Eparhija zvorničko-tuzlanska uz blagoslov Episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Fotija, organizovali su predstavljanje knjige "U slavu rađanja i duhovnog traganja", autora profesora dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa, redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ljekara Klinike za endokrinologiju, dijabetes i  bolesti metabolizma UKC Srbije.



Kako je istakao sveštenik Siniša Šarenac, “ovaj događaj je i čast i zadovoljstvo, jer je riječ o doktorici koja je u sebi spojila čovještvo, ono što je s neba dato od Gospoda Boga, da se projavi lik Božiji u čovjeku koji pomaže”.

- Kad je Hristos bio na zemlji, liječio je bolesne i sve kojima je bila potrebna pomoć. Liječio je one koji su bili grešni, a i grijeh je bolest. Doktorica Dimitrijević Srećković je pokazala ljudsko, hrišćansko lice koje se projavljuje u crkvi, gdje se spaja i nebo i zemlja i duhovno”, rekao je sveštenik Šarenac.



Zahvalnost na pozivu izrazila je autorka knjige prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković i prilici da se priča o duhovnosti i o knjizi “U slavu rađanja i duhovnog traganja”.

- Dolazak u Bijeljinu doživljam i kao zadatak, da predstavljanje knjige doprinese da rađa više djece, jer je mnogo žena koje imaju policistične jajnike i ne mogu da se ostvare kao majke, imamo gojazne, ali one koje su mršave, a možemo napraviti korekcije u ishrani, što može vratiti njihovu plodnost. Naravno, potrebno je povesti računa i o budućim očevima, svima onima koji imaju problem stomačne gojaznosti, koja značajno utiče na plodnost. Takođe, moram dodati da uskoro počinje i post, a u knjizi je pojašnjeno kako post i mediteranska ishrana mogu biti značajni u prevenciji mnogih bolesti, prije svega gojaznosti, kojom se bavim više od tri decenije, zatim bolestima kao što šećer, a povezane su sa gojaznošću, povišenim krvnim pritiskom, masnoćama, aterosklerozom, masnom jetrom, depresijom koju često viđamo zbog stomačne gojaznosti, pa sve do najteže bolesti, a to je karcinom. Sve ovo su teme koje medicinski povezujem kako da otkrijemo poremećaje, a potom kako medicinski djelujemo, ali i lijekovima iz “duhovne apoteke”, kako da zadobijemo smirenje, da manjimo stres, jer os stresa pada imunitet, a slab imunitet dovodi do autoimunih bolesti koje su u velikom porastu. To su poremećaji štitaste žlijezde, Hašimoto sindrom, ulcerozni kolitis i td. Prevencija, odnosno, edukacija je neophodna, a takođe je važno istaći i da post nije samo hrana, post je u našim dobrim djelima, da pružimo utjehu i radost, da opraštamo i širimo ljubav među ljudima”, rekla je prof. dr i još jednom zahvalila episkopu Fotiju na blagoslovu, sveštenicima SPC, direktoru Bolnice “Sveti vračevi” prof. dr Zlatku Maksimoviću koji je prisustvovao promociji knjige sa saradnicima i ljekarima Bolnice, domaćinima, Biblioteci “Filip Višnjić” i svim koji su došli u bijeljinski hram kulture.



Direktor Bolnice “Sveti vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović izrazio je zadovoljstvo što je prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković u Bijeljini.

- Mi koji smo pisali knjige znamo koliko je to teško i koliko je potrebno energije i vremena, a više od toga je zadovoljstvo, kad se knjiga objavi. Prof, dr Dimitrijević Srećković je svjetski poznat i priznat stručnjak, posebno me raduje što je knjigu objavila pod pokroviteljstvom Njegove svetosti patrijarha Porfirija i predstavlja je uz blagoslov episkopa Fotija u Bijeljini. Samo svi mi zajedno i ujedinjeni, možemo postizati nove uspjehe, nove rezultate i možemo zajedno ići naprijed. Sa pof. dr Dimitrijević Srećković ću pokušati ostvariti konkretnu saradnju između naše dvije zdravstve ustanove, s obzirom da smo zajedno uključeni u međunarodne kongrese hispa”, rekao je prof. dr Maksimović.

Direktori Biblioteke “Filip Vinjić” Željana Arsenović, zahvalila se na časti da prof. dr Dimitrijević Srečković predstavi značajno djelo u bijeljinskoj Biblioteci i podsjetila da je profesorica prije 12 godina objavila “Post, put u život”, zajedno sa profesorom Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Vladimirom Vukašinovićem, a bila je i saradnik na enciklopediji “Veliki porodični savjetnik za zdravu ishranu”. Predstavljanje knjige počelo je blagoslovom sveštenika SPC, a potom, na oduševljenje svih prisutnih, izvođenjem duhovne muzike.


Semberija info - O. Stjepanović