Izložba u Galeriji Centra za kulturu - Tradicionalni elementi u savremenoj skulpturi :: Semberija INFO ::

 

Izložba u Galeriji Centra za kulturu - Tradicionalni elementi u savremenoj skulpturi


Večeras je u galeriji Centra za kulturu “Semberija” otvorena izložba “Tradicionalni elementi u savremenoj skulpturi” autorke Glorije Monjov, koja je osnovne akademske studije završila na Akademiji umjetnosti - odsjek vajarstvo, u Novom Sadu 2019. godine, a nakon toga master studije vajarstva pod mentorstvom docenta Ranka Dragića.



Skulpture i instalacije Glorije Monjov  baziraju se na tradicionalnim umjetnostima Sekelj Mađara koji su se u prošlom vijeku odvojili od ostalih na teritoriji Bukovine i naselili u Južnom Banatu. Oni na toj teritoriji vode život u izolaciji od drugih mađarskih naseobina. Na njih je sve to, kako primjećuje autorka, uticalo kao svojevrsna vremenska kapsula.



“Prve ideje o očuvanju sekeljske umjetnosti potiču od osjećanja inertnosti, nemoći nakon migracije. U selu u kom sam odasla, maltene svi prijatelji iz djetinjstva i veliki dio familije su napustili rodno mjesto. Preostali stanovnici, s jedne strane, sopstvenu kulturu stavili su na pijedestal i zbog toga je tradicionalna umjetnost postala mješavina kiča i naive. S druge strane, kod dijela stanovnika razvila se potpuna nezainteresovanost za održavanje stvaralačke tradicije, koja u budućnosti može dovesti do potpunog zaboravljanja i nestajanja sopstvene tradicije”, kaže autor izložbe Glorija Monjov.



Dešavanja su arhivirala identitet tadašnje populacije Bukovine, neke od običaja, sačuvali su arhajski jezik i ponešto od tradicionalnih umjetnosti.



“ Stvaralaštvo manjine se, ipak, razvilo na neočekivan način. U namjeri da sačuvam sekeljsku autentičnu umjetnost od kiča, u svojim radovima istraživala sam fenomen migracije i njene posljedice kroz istorijski razvoj sekeljske umjetnosti. Uz sve to, postavlja se i esencijalno pitanje: Može li jedna zajednica zadržati svoj etnički identitet, ukoliko zaboravi sopstvenu tradiciju? U skulpturama obrađujem osjećanje inertnosti, žalosti, oplakivanja, nostalgije.Duborez i krstački vez primijenila sam na instalacijama i skulpturama”.



Ova izložba otvorena je do prvog marta. Glorija Monjov učetsvovala je na više od 25 grupnih i samostalnih izložbi.

(Semberija Info)