Počeo prvi Festival klasične muzike u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Počeo prvi Festival klasične muzike u Bijeljini


Centar za kulturu „Semberija“ Bijeljina večeras je bila mjesto na kojem je bijeljinska publika mogla  uživati u djelima Mocarta, Mendelsona, Holsta, Britena i Bartoka u izvođenju vanserijski talentovanog učenika Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ Bijeljina, Novaka Trifkovića učenika u klasi prof. Aleksandre Radosavljević i banjalučkog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Magistar Aleksandra Radosavljević, profesor klavira kazala je da cilj organizovanja Festivala klasične muzike u Bijeljini edukacija i praćenje mladih talenata.



-Večerašnjim koncertom otvorili smo prvi Festival klasične muzike u Bijeljini koji je okupio oko stotinu učesnika iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH. Zatvaranje festivala biće održano u ponedeljak, 30. januara koncertom polaznika radionica klavira, harmonike, flaute i violine koji će biti održan u Galeriji Centra za kulturu“, kazala je Radosavljevićeva i dodala da održavanje prvog Festivala klasične muzike ne bi bilo moguće bez podrške Gradske uprave Grada Bijeljina, kao i podrške Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ Bijeljina.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik grada Bijeljina istakao je Gradska uprava Grada Bijeljina uvijek spremna da podrži mlade talente, kao što je Novak Trifković.



-Velika nam je čast da budemo pokrovitelji Festivala klasične muzike koji je večeras otvoren. Možemo se pohvaliti da ćemo do kraja januara biti grad sa rekordnim brojem kulturno –umjetničkih dešavanja. Ovu dinamiku ćemo nastaviti i ubuduće“, istakao je Petrović.

-Ja sam prijatno iznenađena, jer festivali ovakvog tipa u ovim teškim vremena izuzetno su retki. Svakako, godi mi taj duh i entuzijazam koji postoji u Bijeljini, tim pre što sam ovde i radila, pa mi je drago da je omladina tako izrasla, da sada spremaju festival ovakvog nivoa“, istakla je Jokut Mihajlović.



Novak Trifković, zvijezda večeri, učenik Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ Bijeljina pred početak koncerta istakao je da ima tremu.



-Imam tremu, ali to je pozitivna trema. Vrijedno sam vježbao, sviraću Mocartov koncert u A duru i jedva čekam“, kazao je mladi Novak.
 
Večerašnjim svečanim koncertom i premijernim izvođenjem Mozartovog klavirskog koncerta K.V. 488, br.23 u A-duru, otvoren je prvi Festival klasične muzike u Bijeljini u organizaciji Grada Bijeljina i UMPRS „Musika Arto“, a koji će trajati od 28. do 30.januara 2023. godine.



Pored kulturnog značaja za Bijeljinu, ovaj koncert je bio i humanitarnog karaktera, a sav prikupljeni novac biće uplaćen za liječenje osmogodišnje Anastasije Lakić, iz Bijeljine, koja boluje od akutne limfoblastične leukemije visokog rizika.

(Semberija info)