KNjIŽEVNI KLUB „JOVAN DUČIĆ“ BIJELjINA - OBILjEŽENO 20 GODINA SEMBERSKE LIRE :: Semberija INFO ::

 

KNjIŽEVNI KLUB „JOVAN DUČIĆ“ BIJELjINA - OBILjEŽENO 20 GODINA SEMBERSKE LIRE


U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ Bijeljina, članovi književnog kluba „Jovan Dučić“ iz Bijeljine, večeras su obilježili 20 godina rada i postojanja kluba.

Književni klub „Jovan Dučić“, osnovan je 10. oktobra 2002. godine u Bijeljini, sa ciljem da se šire prijateljstva između ljubitelja i poštovalaca lijepe pisane riječi, da širi lijepu književnu riječ, a prije svega da se da se druže pisci iz svih krajeva. Za 20 godina postojanja, članovi kluba ugostili su pisce iz velikog broja gradova iz okruženja, a isto tako i oni su bili dragi gosti kod njih.

Radmila Đokić, predsjednica Književnog kluba „Jovan Dučić“ Bijeljina, rekla je da njihov klub trenutno broji 20 članova, od kojih je 12 veoma aktivno, te da imaju pridružene članove i tri počasna člana.



-Kada je Književni klub osnovan, bilo je 27 članova, ali s vremenom, kako život učini svoje, razilazili smo se. Od starih članova, ostalo je nas šest, a svake godine nam se priključuju novi članovi. Od dana osnovinja, do danas kroz klub je prošlo oko stotinu članova“, kazala je Đokićeva i dodala da nažalost nema toliko podmlatka u klubu, koliko bi oni voljeli da bude, te da zna da u Bijeljini ima mnogo omladine koja piše poeziju i prozu.

-Imamo nekoliko mladih članova u klubu, a znam da ih u Bijeljini ima mnogo koji pišu, ali vjerovatno nemaju „petlju“ da se pridruže nama starijima, jer misle da smo mi previše iskusni u pisanju. Možda imaju strah od nas, ali mi smo tu da ih usmjerimo kako bi trebali da pišu, jer ne misli niko ništa loše ako kaže da treba malo da se koriguje tekst. Ja, lično mogu da kažem za sebe da prije 20 godina nisam znala da napišem pjesmu, kao što znam danas, da je osjetim, da je donesem, ali vrijeme čini svoje“, istakla je Radmila Đokić.

Željana Arsenović, direktorka Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina, istakla je da Biblioteka „Filip Višnjić“ podržava Književni klub „Jovan Dučić“ u njegovom radu, jer je izuzetno značajno udruženje zavičajnih pisaca sa područja grada Bijeljina i Semberije, koji okuplja pjesnike i književnike, kako iz našeg grada, tako i iz zemalja regiona.



-Članovi Književnog klub „Jovan Dučić“ i sam klub je veoma značajan za naš grad, jer oni doprinose razvijanju naše kulture i književnosti. Narodna biblioteka će i dalje nastaviti da ih podržava i da bude njihov „vjetar u leđa“.  Oni kod nas uvijek imaju zagarantovanu promociju knjige, a neki književnici koji su u klubu izdaju knjige za nas, pošto se Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ bavi i izdavačkom djelatnošću“, istakla je Arsenovićeva.

(Semberija info)