POČELA LjETNA ŠKOLA ZA MLADE HARMONIKAŠE :: Semberija INFO ::

 

POČELA LjETNA ŠKOLA ZA MLADE HARMONIKAŠE


Foto: Semberija info
Ljetnja škola za mlade harmonikaše počela je 29. jula u Bijeljini u Centru za kulturu, a predavači su eminentni stručnjaci svjetske muzičke scene. Master klasove i predavanja od  29. jula do 1. avgusta, pohađaće 22 učenika muzičkih škola iz sedam gradova Republike Srpske i BiH, a organizatori ovog izuzetnog događaja su Muzička škola “Kornelije Stanković”Bijeljina i Ugljevik, Udruženje umjetnika “Artist”, a uz podršku Svjetske asocijacije akordionista. Kako je najavio direktor OMŠ “Kornelije Stanković”, mr Slaviša Perić, ovo je početna aktivnost u susret Svjetskom kupu.



-Bijeljina i Republika Srpska biće iduće godine domaćin veličanstvenom Svjetskom kupu harmonike koji se održava po 76 put. Zaista je privilegija dobiti organizaciju, jer je riječ o istorijskom događaju koji će se po prvi put održati na našim prostorima. U tom cilju smo i počeli aktivnosti organizovanjem Ljetne škole, a predavači su Radu Ratoi, pobjednik Svjetskog kupa i Svjetskog trofeja harmonike i Aleksej Murza, prošlogodišnji pobjednik Svjetskog trofeja harmonike”, rekao je Perić, koji je takođe predavač, a inače je član i delegat Svjetske asocijacije akordionista.

-Na ovaj način naši talenti imaju priliku da u direktnom kontaktu sa njima usvajaju nova znanja i usavršavaju se, a pored učenika i studenata, tu su i seminari za nastavni kadar, što je takođe značajno. Naši talenti svakako zaslužuju da uče od najboljih izvođača, svjetskih velikana, koji harmoniku sviraju na svjetskim scenama, a to je ujedno i dodatna motivacija za naše talente”, rekao je Perić i naglasio da je uvjeren da će organizovanje Svetskog kupa u harmonici doprinijeti da se harmonika još više afirimiše na ovim prostorima. Prema Perićevim riječima, zahvaljujući postojanju manifestacije “Dani harmonike” koji je održavan 14 godina, dobijena je određena reputacija, što je doprinijelo da se talenti sa ovih prostora, a zaista ih imamo, nađu na međunarodnoj sceni i vrate sa nagradama. Predavač Radu Ratoi je drugi put u Bijeljini na poziv direktora Muzičke škole “Kornelije Stanković” Slaviše Perića.



-Odlučili smo da organizujemo Ljetnu školu za sve talentovane mališane, kako bi im pomogli da unaprijede svoja znanja i postanu što bolji izvođači. Raduje me talenat i zainteresovanost djece, koji sam uočio već prvog dana Ljetne škole. Atmosfera je izuzetno dobra, djeca dobro vladaju instrumentom, a takođe me raduje što sve ovo doprinosi još boljem razvoju interesa prema harmonici. To je instrument koji slovi za izuzetno rasprostranjen i popularan instrument, na kom može da se svira i narodna i klasična muzika, a u budućnosti je vidim rame uz rame sa pijanistima”, zaključio je Ratoi. Predavač Aleksej Murza potiče iz muzičke porodice, otac mu je poznati izvođač na harmonici Vladimir Murza, a majka i brat su takođe priznati muzičari.

-Veliko mi je zadovoljstvo da svoje muzičko znanje prenosim na talentovanu djecu koja su polaznici Ljetne škole. Zadovoljan sam ovim što sam vidio već prvog dana i što se osjeti dugogodišnji rad i razvoj izvođenja na harmonici. Moram da istaknem da je u tome značajan doprinos predanim radom dao Slaviša Perić. Takođe, radujem se narednoj godini kad će se održati Svjetski kup u harmonici u Bijeljini za koji se pripremam i na kom ću sa zadovoljstvom učestvovati. Bio sam već pet puta učesnik kupa, a nadam se visokom rezultatu i u Bijeljini, gdje će, uvjeren sam, zahvaljujući Slaviši Periću i Svjetskoj asocijaciji akordionista, biti odlično organizovan događaj, koji je inače poznat u svijetu”, rekao je Aleksej Murza.

(Semberija info)